Без значение дали работите от офиса или от вкъщи, на повечето хора им доставя огромно удоволствие да персонализират личната си работна среда. Независимо дали става въпрос за пространство, цветове, осветление или аромат. Всеки човек има своя собствена идеална атмосфера за максимален фокус и концентрация.

Може би се чудите дали силата на аромата наистина е в състояние да подобри вашата памет. Да, възможно е. И кои точно аромати притежават тази невероятна способност?

НАУКАТА ЗА НАЧИНА, ПО КОЙТО АРОМАТИТЕ ВЛИЯЯТ НА НАШИЯ МОЗЪК
Въпреки че ароматерапията понякога се смята за псевдонаука, фактът, че различните ухания могат да повлияят по различен начин на нашия ум и настроение, е добре известен и документиран още от дълбока древност.
Нашите носове имат милиони сензорни неврони. Те улавят и най-малките следи от химикали във въздуха, които всъщност представляват градивните блокове на всеки един аромат на молекулно ниво. След това тези неврони изпращат сигнали до обонятелната луковица в нашия мозък, която ги преобразува в приятни или неприятни усещания.
Някои от приятните усещания, според много проучвания, могат допълнително да предизвикат реакции в мозъка ни, които влияят на настроението, паметта, концентрацията и емоциите. А от всички тях зависи нашата продуктивност.

В проучване от 2016 г. изследователи използват електроенцефалография (ЕЕГ), за да измерят електрическата активност в отделни части на мозъка в отговор на различни видове аромати. Така успяват да отразят “количествено” ефектите от т.нар. стимулация на обонянието (известни още като аромати) върху паметта, мисълта, концентрацията и познанието.

Въз основа на откритията на изследователите, ви представяме няколко аромата, за които е научно доказано, че подобряват производителността:
– Лавандула;
– Лимон;
– Сандалово дърво;
– Жасмин;
– Иланг-иланг;
– Роза;
– Мента;
– Розмарин;
– Бергамот.

А какво точно прави всяко едно от тези ухания?
Лавандулата увеличава бета и тета вълните в определени области на мозъка, в резултат на което оказва успокояващо и стабилизиращо психиката действие. Също така намалява алфа вълните в теменната и задната темпорална област, което ви кара да се чувствате комфортно. Възможно е също така да предизвика известна сънливост.
Лимонът и сандаловото дърво, подобно на лавандулата, имат успокояващ ефект, който подобрява психическата стабилност и производителността, особено при изпълнение на задачи, които изискват усилена умствена дейност.
Аромати като жасмин, иланг-иланг, роза и мента намаляват определени алфа и бета вълни, което има събуждащ ефект, подобряващ производителността при извършване на монотонни дейности.
Междувременно розмаринът намалява фронталните алфа и бета вълни, което повишава бдителността.
Бергамотът увеличава тета вълните в дясната префронтална област, стабилизира и успокоява психиката.