Ако обичате свещи, вероятно сте чували термините “ароматни” и “етерични” масла да се използват донякъде взаимозаменяемо. Това, обаче, може да доведе до известно объркване. Особено ако се опитвате да разберете защо мирише една свещ и какво всъщност “произвежда” тези красиви аромати. Затова днес ще се опитаме да обясним какви са разликите между ароматните и етеричните масла. Основната е, че ароматните масла се произвеждат в лаборатория, докато етеричните масла се извличат директно от растения и други естествени източници.
Етеричните масла са били дестилирани за първи път от арабите през техния златен век. С течение на времето употребата им става популярна в широк спектър от области, включително медицина, ароматерапия, готвене и в парфюмерийната индустрия.
Ароматните масла, от друга страна, са специално предназначени за влагане в свещи, парфюми, сапуни и други ароматни продукти. Тяхната цел е да оставят след себе си приятен и дълготраен “мирис”.
Повечето производители на свещи използват ароматни масла, защото тяхната употреба е значително “по-лесна”. Етеричните масла могат да бъдат истинско предизвикателство, тъй като са по-летливи, което означава, че имат по-ниска точка на кипене и се изпаряват по-бързо при излагане на топлина. Обикновено свещите с етерични масла не ухаят толкова дълго време и така интензивно, колкото свещите с ароматни масла.

ЗА И ПРОТИВ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА
Получаването на точния аромат в свещ на основата на етерични масла е доста трудно. В допълнение към летливостта, за която споменахме по-горе, качеството на етеричните масла може да варира в зависимост от фактори извън нашия контрол, като например колко добре са били отглеждани, съхранявани и транспортирани растенията, от които са произведени. Използването на висококачествени етерични масла дава най-добри резултати. Те, обаче, са доста скъпи, особено като се има предвид колко много време минава за комбиниране и тестване на нови аромати за свещи. Въпреки написаното до тук и фактът, че влагането на етерични масла в свещи е по-скъпо и по-сложно, някои производители предпочитат точно тази опция. Доводите им са, че така всички съставки са естествени и самите свещи влияят благоприятно върху здравето.

Ако си търсите свещи с етерични масла, ви препоръчваме следните силни и дълготрайни аромати:
– Мента: Маслото от мента се използва за намаляване на стреса. Има характерен остър свеж аромат.
– Бергамот: Известно е, че този ярък цитрусов аромат редуцира безпокойството, благодарение на химическите компоненти лимонен и допамин.
– Евкалипт: В исторически план евкалиптът е бил използван от аборигенските племена в Австралия за заздравяване на рани, деконгестия и облекчаване на болката. Ароматът му е дървесен и наподобява камфор.
– Канела: Много хора я асоциират със зимните празници. Пикантният й сладък аромат е приятно релаксиращ за вдишване след дълъг, студен ден.
– Портокал: Топъл, цитрусов аромат, използван за намаляване на стреса и безпокойството. Някои проучвания показват, че дори може да се използва за борба с депресията.

ЗА И ПРОТИВ АРОМАТНИТЕ МАСЛА
Ароматните масла, вместо да се извличат директно, се правят в лаборатория. Съдържат вид химикал, наречен диетил фталат (DEP), който се използва като разтворител. Това съединение подобрява аромата и го прави по-дълготраен.

Има два вида ароматни масла: естествени и синтетични.
Естествените се произвеждат в лаборатории на базата на извлечени от естествени източници ароматни суровини, след което се изолират или комбинират. Те могат да бъдат съставени от етерични масла, части от етерични масла или множество етерични масла.
Синтетичните ароматни масла използват изкуствени химикали, за да пресъздадат аромати, които не могат да бъдат извлечени по естествен начин или не съществуват в природата. Например, не можете да получите етерични масла от плодове (с изключение на цитрусите). Ето защо повечето плодови нотки се правят със синтетични ароматни масла. Същото важи и за други аромати, като, например, кехлибар, ванилия и шоколад.
Да разберете кога са използвани ароматни и кога етерични масла определено не е лесна задача. Полезен трик е да търсите заглавия, комбиниращи различни аромати. В този случай определено става въпрос за свещи, в които са вложени ароматни масла. Подходящи примери са:
– Френска ванилия.
– Торта.
– Океански бриз.
– Карамел с ябълково масло.
– Кафе Мока.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Независимо дали предпочитате свещи с етерични или ароматни масла, имайте предвид, че качеството на използваното масло е от голямо значение. Ако произвеждате свои собствени свещи, ще получите по-добри резултати, ако купувате суровините от реномиран доставчик, а не от места, продаващи стоки с неясен произход. Същото важи и за закупуването на свещи!