Всеки знае, че кучетата имат невероятно силно обоняние. Това повдига няколко въпроса, що се отнася до горенето на ароматни свещи у дома:
1. Няма ли ароматът да бъде твърде силен за моето куче?
2. Вредни ли са ароматните свещи за кучетата?
3. Какво ще стане, ако кучето ми изяде свещ?

Добрата новина е, че в повечето случаи ароматните свещи са безопасни за кучетата. В тази статия ще поговорим какво означава „повечето случаи“ и как безпроблемно да се насладите на красивите си свещи, без да “травмирате” вашия домашен любимец.

Вредни ли са свещите за кучетата?
Обикновено има два основни аспекта що се отнася до свещите, които пряко касаят кучетата: проблем ли е да излагате кучето си на аромати от свещи и ще се случи ли нещо лошо, ако кучето ви се опита да “хапне” свещта.
И двете опасения са основателни, а отговорите зависят от вида и качеството на свещите, които купувате. Но нека започнем с аромата. Носовете на кучетата разполагат с до 300 милиона обонятелни рецептори, в сравнение с мизерните 6 милиона при човека. Простите изчисления показват, че обонянието на нашите четириноги приятели е около 50 пъти по-силно от нашето. Това означава, че кучетата могат да бъдат изключително чувствителни дори към слаби миризми във въздуха. Някои химикали, използвани за направата на ароматни свещи, с негативен ефект върху респираторното здраве, включително дим, изпарения и етерични масла, е възможно да окажат много по-силен ефект върху кучетата заради острото им обоняние.
За щастие, повечето свещи в днешно време не отделят вредни изпарения или дим – поне не в достатъчно големи количества, за да причинят проблеми. Също така е много важно да се грижите добре за вашите свещи. Използвайте специални уреди за загасяне, вместо да духате горящия пламък. Това ще сведе до минимум количеството отделен дим. Избягвайте парафиновите свещи, когато това е възможно, тъй като при изгаряне те образуват по-силни химикали в сравнение с органичните восъци (соя, кокос, пчелен восък).
Когато купувате ароматни свещи, основното нещо, за което трябва да внимавате, е наличието на определени етерични масла, които не са подходящи за кучета. Повече информация за тях ще откриете в следващите редове.

Второто притеснение е, че вашето куче може да се опита да си хапне от свещта. Ако това се случи, не се паникьосвайте! В повечето случаи свещите са относително безвредни за кучетата и няма да ги разболеят. Парафинът, соевият и пчелният восък са нетоксични. Обикновено омекотяват и преминават безпроблемно през храносмилателната система. Свещите на соева основа са най-меки и представляват най-малък риск.
Възможно е някои от етеричните масла във восъка за свещи да бъдат вредни за кучетата, но в повечето случаи концентрацията е толкова ниска, че те няма да разболеят вашия любимец.
Ако кучето ви е изяло свещ, основното нещо, за което трябва да се притеснявате, е дали е погълнало фитила или някакви метални части. Ако те се заплетат или заседнат в стомашно-чревния тракт, най-добре отидете веднага при вашия ветеринар. Той със сигурност знае какво трябва да направи.

Аромати и етерични масла, които трябва да избягвате, ако имате куче:
Канела;
Цитруси (d-лимонен);
Блатна мента;
Лютива мента;
Бор;
Сладка бреза;
Чаено дърво;
Гаултерия;
Иланг иланг;
Анасон;
Карамфил;
Мащерка;
Хвойна;
Бял равнец;
Чесън.

Най-общо казано, тези етерични масла са вредни само в големи концентрации. Въпреки че определено не трябва да ги нанасяте директно върху кожата на вашето куче или да оставяте бутилки с тях на масата, количеството, използвано за направата на ароматни свещи, е пренебрежително малко и със сигурност няма да разболее вашия четириног любимец.
Въпреки това, нашият съвет е да изберете свещи, които не съдържат тези аромати, ако планирате да им се насладите заедно с вашето куче.

Кои аромати за свещи не представляват проблем за вашето куче?
Докато някои аромати за свещи не се препоръчват за най-добрия приятел на човека, други всъщност не са проблем. Даже напротив – свещите, направени със следните етерични масла, представляват истинска ароматерапия за вашето куче с всички благоприятни ефекти от нея:
Бергамот;
Тамян;
Смирна;
Лавандула;
Джинджифил;
Лайка;
Розмарин;
Евкалипт.

Ами ако вашето куче изяде някакво количество восък?
Ако кучето ви случайно погълне восък за свещи, това може да доведе до храносмилателен дискомфорт. Ето защо ви препоръчваме да съхранявате свещите на безопасно място извън неговия обсег – в идеалния случай в чекмедже или затворен шкаф. По този начин вашият четириног приятел няма да помисли прекрасната ароматна свещ за храна!
Повечето восъци за свещи, включително парафинът, соята, кокосът и пчелният восък, не са токсични за кучетата, но ако те погълнат достатъчно голямо парче, това може да доведе до проблеми с храносмилането.
Ако той или тя случайно изяде восък, наблюдавайте внимателно поведението му/й в продължение на няколко дни. Незабавно се обадете на вашия ветеринар, ако забележите някой от следните симптоми:
Прекомерно задъхване;
Затруднено дишане;
Летаргия;
Скимтене / виене;
Повръщане;
Диария.

Наистина – восъкът не е отровен за нас, хората, но може да причини и запек при кучетата. В случая добавянето на малко тиква към храната на вашия любимец би било полезно. И все пак – ако четириногият ви приятел не е ходил по голяма нужда в продължение на 2 дена, е най-добре да се обадите на ветеринарен лекар.
Възможно е, също така, вашето куче да получи диария. Ако изпражненията са кървави, воднисти или проблемът не отшуми в рамките на 1 ден след инцидента, пак трябва да се свържете с вашия ветеринар.
Съществува вероятност кучето да изяде по-дълъг фитил или металната основа (петичка) към него. В този случай е абсолютно задължително да се обадете на вашия ветеринарен лекар. Добра идея е да занесете остатъците от свещта, за да може той да определи най-подходящото лечение.

И накрая нека ви дадем няколко съвета за безопасност при горене на свещи в помещение, където има домашен любимец:
Потърсете свещи, произведени от естествени восъци – соя, рапица, пчелен восък с фитили от неизбелен памук;
Не оставяйте свещите без надзор и ги гасете, когато излизате от стаята;
Режете редовно фитилите, за да бъде горенето чисто;
Използвайте специални уреди за загасяне на свещите, за да сведете до минимум количеството отделени дим и сажди.
Не се притеснявайте, че кучето ви ще бъде “изложено” на аромата на свещта – просто я поставете в добре проветриво помещение;
Следете кучето си, за да видите дали той или тя не се държи странно, включително дали не иска да напусне стаята, когато запалите свещта;
Съхранявайте всички свещи, които не използвате в момента, в чекмедже, килер или затворен шкаф.