Елегантният, добре изглеждащ буркан е истинско удоволствие за очите – точно както невероятният аромат на свещта за носа. Понякога, обаче, докато се наслаждавате на красивия пламък на вашата любима свещ, може да забележите черни петна или тъмен пръстен, които започват да се образуват около ръба на съда. Ефектът обикновено се появява след първите няколко часа на горене.
Ако се чудите защо съдът на свещта почернява, как да го почистите и какво можете да направите, за да предотвратите този неприятен ефект, моля, прочетете следващите редове.

Защо бурканът на моята свещ става черен?
Съдовете на свещите понякога почерняват заради натрупване на сажди – прахообразно черно вещество, състоящо се от малки въглеродни частици, отделени от пламъка по време на т.нар. “непълно изгаряне”. Всички свещи имат потенциала да образуват сажди – понякога заради начина, по който са произведени, друг път, защото по време на горене не са положени подходящите грижи.

Какво точно представлява „непълното изгаряне“ и защо при него се произвеждат сажди?
Восъкът се състои предимно от въглеводороди – големи молекули, съдържащи водород (Н) и въглерод (С). Когато се запали, той се изпарява и реагира с кислорода (O) във въздуха. Процесът генерира топлина, светлина, вода (H2O) и въглероден диоксид (CO2).
Когато запалите свещ, топлината на пламъка разтопява най-горния слой восък, който след това се изтегля нагоре през фитила и се използва като гориво. Ако скоростта, с която пламъкът разтапя восъка, и скоростта с която восъка се превръща в гориво, са в перфектно равновесие, няма да имате проблеми. Свещта ще гори красиво, спокойно и стабилно. Ако обаче, този баланс се наруши, се наблюдава процес на т.нар. “непълно изгаряне”. При него восъкът се изтегля в пламъка по-бързо, отколкото може да изгори. Когато това се случи, излишният восък се превръща в сажди, които под формата на черен дим се утаяват бавно отстрани и около ръба на съда на свещта.

С други думи, когато свещта не гори чисто, се образуват сажди, които очернят буркана. Факторите, влияещи върху процеса, са следните:
1. ВИД НА ВОСЪКА
Може би сте забелязали, че някои свещи са по-склонни да почерняват от други. Една от основните причини за това е видът восък. Известно е, че свещите от парафин произвеждат много черен дим и сажди при изгаряне. Свещите от натурални восъци – соев, пчелен, рапичен и т.н. горят по-чисто.
Не се заблуждавайте, ако чуете следното: “Свещ, произведена от восък Х не образува сажди”. За съжаление, това не е вярно. Всички свещи произвеждат сажди, въпреки че количеството и видът им са различни в зависимост от вида и качеството на използвания восък.
Някои добавки и ароматни масла, влагани във восъка, също е възможно да увеличат количеството сажди.

2. ДЪЛЖИНА НА ФИТИЛА
Дължината на фитила е другата основна причина за почерняване на съда. По-дългият фитил води до по-голям и следователно по-горещ пламък. Това кара восъка да се топи по-бързо (осигурява повече гориво), отколкото може да бъде изгорено, реагирайки с кислорода във въздуха. Вследствие на процеса се наблюдава т.нар. “непълно изгаряне”. Допълнителният восък се отделя под формата на сажди.
По-дългите фитили, също така, са по-склонни да се свиват, образувайки “гъба”. Това създава неравномерен пламък, който нарушава нормалния процес на горене и води до натрупване на сажди по стените на свещта.

3. ПЛАМЪК, КОЙТО ТРЕПТИ
Споменахме преди, че идеално горящата свещ има спокоен и постоянен пламък. От друга страна, трептящият пламък е знак, че скоростта на горене е непостоянна.
Нормално е свещта да трепти, когато бъде запалена за първи път. Обикновено отнема няколко минути, докато пламъкът се стабилизира и приеме характерната си форма на сълза. Въпреки това, ако той продължи да трепти по-дълго време, е много по-вероятно по съда да се образуват сажди.
Често срещана причина за трептене на пламъка е самият въздушен поток, ако свещта бъде поставена близо до прозорец, врата или вентилационен отвор. Ето защо местата със силно течение не са подходящи. Не само защото могат да бъдат причина за почерняване на буркана на свещта, но и защото е възможно да доведат до възникване на пожар.

Как да почистите саждите от съда на свещта?
Можете да премахнете черните сажди от съдовете на вашите свещи с влажна хартиена кърпа или хавлия. За стъклени и керамични буркани следвайте тези лесни стъпки:
– Изгасете свещта и изчакайте восъкът да се втвърди.
– Навлажнете хартиената кърпа / хавлията и внимателно разтъркайте тъмните петна.
– За упорити участъци използвайте малко алкохол или разтвор на оцет.
– Оставете съда да изсъхне напълно, преди да запалите свещта отново.
– Бъдете много внимателни, когато почиствате саждите със спирт, защото той съдържа алкохол и е силно запалим.
– Като по-безопасна алтернатива препоръчваме да използвате разтвор на оцет, приготвен от 1 част оцет и 1 част топла вода. Оцетът наистина помага за разграждане на полепналите по повърхността сажди.
– За по-голяма “почистваща мощ” можете да увеличите съотношението на оцета спрямо вода.

Как да предпазите буркана на свещта от почерняване?
Има 4 неща, които трябва да направите, за да бъдете сигурни, че любимите ви свещи ще горят красиво и ще предотвратите образуването на сажди по съдовете:
– Изберете висококачествени свещи и обърнете внимание на вида на използвания восък. Както написахме по-горе, парафиновите свещи са по-склонни да отделят сажди, от свещите, произведени от натурални восъци.
– Редовно подрязвайте фитилите, оставяйки ги с дължина не повече от 7 – 8 мм, преди всяко горене. Така ще намалите образуването на сажди и т.нар. “гъба”. Ако все още не сте се сдобили с онези специални уреди за подрязване, използвайте обикновена нокторезачка.
– Гасете правилно свещите си с помощта на кука за потапяне или загасител-камбанка. Никога не духайте пламъка. Това ще доведе до образуване на снопче дим, съдържащо сажди, а самият фитил ще продължи да тлее.
– Дръжте свещите си на места, на които не става течение. Твърде силният въздушен поток може да доведе до трептене на пламъка, което променя количеството изгорен восък и води до оцветяване на съда на свещта в черно.