Свещите могат да бъдат прекрасно изискано допълнение към декора на вашия дом. Само като погледнете красиво проектирания контейнер, пълен до ръба с недокоснат девствен восък… Сякаш променя атмосферата в стаята, правейки я по-приветлива, светла и уютна.
А вие обичате ли да колекционирате свещи? И да ги държите само за декорация? Ако отговорът е да, тогава може би сте си задавали въпроса колко всъщност е техният “срок на годност”? Ако не ги запалите, възможно ли е да “изтекат”. Или пък да се развалят?
В тази статия ще се опитаме да обясним колко дълго издържат свещите, кое е определящо за продължителността на техния живот и какво можете да направите, за да го удължите.

КОЛКО ВРЕМЕ ИЗДЪРЖАТ СВЕЩИТЕ?
Когато една свещ бъде запалена, времето, през което гори, се нарича “време на горене”. То зависи от нейния размер, вида на восъка и броя на фитилите. Какво, обаче, ще стане, ако свещта не бъде запалена? Зависи ли животът й от вида на използвания восък, както и от това как се съхранява? Факт е, че някои свещи, като например парафиновите, могат да издържат практически вечно, ако се държат на правилното място. Други, като соевите, е най-добре да се изгорят в рамките на година или две. В този ред на мисли правилният отговор в случая, зависи от вашето определение за “траен” и/или “продължителен”.
Ако имате ароматна свещ, може би се чудите дали уханието й ще отслабне или ще се промени с течение на времето.
Ако имате цветна, най-вероятно си задавате въпроса дали някога ще избледнее.
Или може би просто сте любопитни дали ще дойде ден, в който свещта ще “протече” и няма да може да гори.
Отговорът на всички тези въпроси е един и същ и той е: “да, напълно възможно е това да се случи”. Ето защо:

ЩЕ ОТСЛАБНЕ ЛИ АРОМАТЪТ НА ВАШАТА СВЕЩ?
Обикновено първото нещо, което се случва с една незапалена свещ, е “разграждане” или “влошаване” на аромата й. Причината за това е, че молекулите на ароматното масло бавно, но постоянно се изпаряват от восъка във въздуха, дори когато свещта не гори. Можете да забележите този ефект, като поставите незапалена свещ близо до носа си и се опитате да усетите аромата. Това всъщност е същият онзи процес, наричан “студено изхвърляне” или “cold throw”.
Добрата новина е, че влошаването на аромата става постепенно и почти незабележимо през първите 6 месеца до една година, в зависимост от вида на восъка и качеството на използваните ароматни масла. Лошата новина е, че това се случва винаги, което означава, че колкото по-дълго съхранявате една свещ незапалена, толкова по-малко аромат ще произведе, когато в крайна сметка я изгорите. Ето защо ако искате да се насладите на силно и наситено ухание, ви съветваме да я запалите възможно най-скоро след закупуване.

ЩЕ ИЗБЛЕДНЕЕ ЛИ ЦВЕТЪТ НА ВАШАТА СВЕЩ?
Следващият проблем, който може да възникне, е влошаване на цвета. Въпреки че обожаваме начина, по който изглеждат свещите от чист бял восък в елегантни стъклени съдове, много производители добавят багрила, целейки да предадат различно послание към своите клиенти. Ако във вашата колекция присъства такава свещ – независимо дали е ярко червена, небесно синя или със златисти оттенъци – имайте предвид, че цветът й може да избледнее с времето. Основната причина за това е излагането на UV светлина за дълъг период от време, което води до окисляване и разграждане на багрилата. Ето защо трябва да избягвате да държите незапалени свещи на място с пряка слънчева светлина. Дори лампите в стаята излъчват ултравиолетови лъчи, макар и не толкова силни, колкото слънцето.
Най-трудното в случая е да се предвиди колко ще издържат боите във восъка. Ако свещите се съхраняват на тъмно, цветовете могат да се запазят непокътнати доста дълго време. Но ако сте сложили свещта си на секцията или масата като декоративен елемент, за да придаде “цвят” на вашето ежедневие, тя може да избледнее значително по-бързо. Основният фактор, от който зависи това, е количеството и вида светлина, на които е изложена. Все пак нека не забравяме, че видът на използваната боя също е от значение. С цел забавяне процеса на обезцветяване някои производители слагат във восъка специални UV стабилизатори и защитни добавки. Това би било добър вариант, ако свещите са парафинови и не се стремите към 100% натурални продукти.

ИМА ЛИ ОПАСНОСТ СВЕЩТА НЯКОГА ДА ИЗТЕЧЕ?
Може би най-големият проблем, когато става въпрос за свещ, е дали ако тя стои дълго време после ще можете да я запалите. Понякога държаните на рафта в продължение на години красиви свещи се палят трудно или изгасват много бързо. А ако свещта е била съхранявана в кутия на тавана в продължение на десетилетия е твърде вероятно все още да гори чудесно.
Свещите нямат строго фиксиран срок на годност като, например, храните, но със сигурност се “увреждат” с течение на времето. Вследствие на това е твърде вероятно да се запалят по-трудно или да не горят добре. Има два основни фактора, които определят живота на една свещ: от какъв вид восък е направена и как е съхранявана.
Органичните восъци на растителна основа като соя и кокос са по-податливи на разграждане с течение на времето. Веднъж започнал този процес може да доведе до т.нар. “запушване на фитила” и трудно палене. От друга страна, свещите от парафин и пчелен восък са по-стабилни и ако се съхраняват правилно практически издържат вечно.

КАК ДА УДЪЛЖИТЕ ЖИВОТА НА ВАШИТЕ СВЕЩИ?
– Съхранявайте ги на тъмно и хладно място, далече от пряка слънчева светлина и други силни светлинни източници;
– Използвайте капак или друг вид похлупак, за да запазите аромата по-дълго време;
– Избягвайте места с висока влажност (като например бани), както и такива с резки температурни промени (напр. в близост до радиатори, вентилационни отвори и т.н.).

Въпреки че не можем да ви кажем точно колко време ще издържи вашата свещ, нашата препоръка е да я изгорите в рамките на 1 година след разопаковането й. И все пак – това много зависи от начина, по който е направена, как сте я съхранявали и дали сте имали късмет.