Чудили ли сте се някога защо духате свещичките от тортата за рожден ден? Това прищявка на нашето съвремие ли е или древен обичай? И има ли някаква скрита символика?

Свещите за рожден ден в Древността
Оказва се, че поставянето на свещи на тортата за рожден ден е традиция, която съществува от дълго време. Може да бъде проследена назад в миналото чак до древните гърци. Те често горели свещи в чест на своите многобройни богове и богини. За древните гърци поставянето на свещи на тортата бил специален начин за почитане богинята на луната, Артемида. Веднъж месечно те празнували нейното раждане. За целта правели кръгли сладкиши, които символизирали луната. Поставяли и свещи като олицетворение на отразената лунна светлина. А димът им пренасял желания и молитви към обитаващите небето богове.

Свещите за рожден ден в Европа
Свещите върху сладкиши са популярна традиция от доста време и в Германия. По религиозни причини немците слагали голяма свещ в центъра на тортата, която символизирала “светлината на живота”. Първият добре документиран подобен случай е от 1746 г. Мъж на име граф Лудвиг фон Зинзендорф организирал пищен празник в своя дом. По случай рождения си ден, на тържеството имал голяма торта със свещи върху нея. Броят им съответствал на възрастта на графа. Оттогава сладкишите за рожден ден и свещите сякаш се разпространяват в цяла Германия, а след това и в Европа.

Свещите за рожден ден и САЩ
През 50-те години на 19 век празненствата за рожден ден преминават Атлантическия океан и стигат до Северна Америка. Дълго време американците се “съпротивлявали” на традицията. Но това било до 70-те години на 19 век. Тогава постепенно се налага обичаят всяка торта да се украсява със свещи, чийто брой е равен на възрастта на детето. И докато гостите пеят специална песничка, малчуганът духа свещичките една по една.

Една различна символика на свещите за рожден ден
Някои учени смятат, че поставянето на свещи върху тортата за рожден ден има и друг скрит смисъл. Много хора вярвали, че димът от свещите носи техните желания и молитви към богове, които живеели на небето. Други считали, че той помага за прогонване на злите духове.

Символика на свещите за рожден ден днес
В наши дни свещичките на тортата за рожден ден са неизменна част от празника. Важна традиция е рожденикът или рожденичката да си намисли желание, преди да ги духне. И, разбира се, той не трябва да го споделя с никого. Ако успее да духне всички свещички наведнъж, желанието му ще се сбъдне и човекът ще има късмет през цялата година.

Свещите за рожден ден, такива каквито ги познаваме днес
Съвременните свещи за рожден ден са малки, къси и с конусовидна форма. Изработени са от нетоксичен парафинов восък, който няма проблем да капне върху глазурата на тортата. Има и някои забавни варианти като, например, т.нар. магически свещи. Те пламват отново след като бъдат духнати. Ефектът се постига с добавяне на специално вещество – обикновено магнезий във фитила. Минералът изгаря бързо при относително ниска температура на запалване (до 426° С). Остатъчната жар е достатъчно гореща, за да възпламени магнезиевия прах върху фитила, който от своя страна се нагрява до нужната температура, запалва парафиновите пари и генерира пламък. Други интересни варианти на свещи за рожден ден са тези, които могат да бъдат изядени заедно с парчето торта. Има и такива под формата на цифри – интелигентният начин да намалите броя на свещите, който трябва да духнете, особено ако вече не сте дете.

Ако и вашият рожден ден наближава, можете да поръчате от нашия каталог със свещи Light club, като последвате посочения линк: https://evricomcandles.com/produkt-kategoriya/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%89%d0%b8-light-club/%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba/