В последно време на пазара се предлагат свещи както с един, така и с два фитила. Дори едни и същи модели имат разновидности с 1 и 2 фитила. Което всъщност е малко объркващо за клиентите. Особено ако са се настанили удобно пред монитора и се чудят кой вариант да изберат. Защо производителите предлагат свещи както с един, така и с два фитила? И кои са по-добри?
В тази статия ще се опитаме да обясним разликата между тях.

1. ВРЕМЕ НА ГОРЕНЕ
Най-общо казано, всеки иска закупената от него свещ да гори дълго, за да може да й се наслади максимално. Терминът “време на горене” се асоциира с общия брой часове, през което свещта гори. Това зависи от няколко фактора. Основните са количество и вид восък, форма на свещта и използван фитил.
Свещите с един фитил обикновено горят по-бавно от свещите с двоен фитил. Ето защо тяхното време на горене е малко по-дълго (ако приемем, че другите фактори, споменати по-горе, са еднакви в двата случая).
Помислете – когато вместо един, горят два пламъка, температурата, която генерират, е по-висока, което кара восъка да се топи по-бързо. Ето защо свещите с 2 фитила имат малко по-кратко време на горене в сравнение със свещите с един фитил. Разликата, обаче, не е толкова голяма. Ако мислите, че свещите с 2 фитила горят два пъти по-бързо от свещите с 1 фитил (при равни други условия), грешите. Обикновено свещите с 1 фитил издържат няколко часа по-дълго от техните събратя с 2 фитила.

2. ОТДЕЛЯНЕ НА АРОМАТ
Използваме термина “разпръскване на аромат” за да опишем как уханието на свещта изпълва пространството наоколо. С други думи, колко силен е ароматът преди запалването на свещта, колко интензивен е след запалването й и колко бързо се разпространява в цялата стая.
Подобно на времето за горене, ароматът на свещта зависи от различни фактори. Основните сред тях са вида на восъка, температурата на пламъка / пламъците и количеството вложено ароматно масло.
Всичко това прави сравнението на разликата в т.нар. “излъчване” на аромат между свещите с 1 и 2 фитила малко трудно. При равни други условия, свещ с 2 фитила ще има по-силен аромат от свещ с 1 фитил. Вие със сигурност ще забележите, че уханието изпълва стаята значително по-бързо. Това е така, защото запалените 2 фитила генерират повече топлина, което води до топене на восъка и освобождаване на аромат с по-висока скорост.
В действителност, обаче, отделянето на аромат е различно и зависи от това как са направени свещите.

3. ЕФЕКТИВНОСТ
Наличието на множество фитили помага за по-равномерното разпределение на топлината при по-големите свещи, което води до по-чисто и по-ефективно изгаряне с по-малко загуби. Вероятно сте чували, че трябва да оставите свещта да гори 1 час на всеки 2,5 см диаметър. Това е с цел резервоарът да се разтопи изцяло, което предотвратява тунелиране.
Като цяло, свещите с 2 фитила пълнят резервоара със стопен восък по-бързо отколкото свещите само с 1 фитил. Причината за това са 2-та пламъка, разпределящи топлина върху по-голяма повърхност. В резултат на това не е необходимо свещта с 2 фитила да гори толкова дълго, колкото тази с 1.
Плюс това, свещите с двоен фитил са по-малко склонни към тунелиране пак по същата причина. Достигането на пълен резервоар със стопен восък увеличава максимално времето на горене на свещта, като същевременно минимизира загубите.

4. АТМОСФЕРА
И накрая, има очевидна разлика в самия облик и цялостното излъчване. Ако запалите свещ с 2 фитила получавате два ярки пламъка, които произвеждат повече светлина от свещ само с 1 фитил. Дали това е нещо, което искате или не, е много субективно и зависи от вас самите, както и от атмосферата, която се стремите да пресъздадете.

КАКВА СВЕЩ ДА СИ ВЗЕМЕТЕ – С 1 ИЛИ С 2 ФИТИЛА?
Няма как да ви кажем изберете свещ с 1 или 2 фитила, защото едната е “по-добра” от другата. И двете имат своите предимства и недостатъци. Всичко зависи от вашите лични предпочитания и това, което търсите.
Но ако изпитвате сериозни затруднения при избора, ето няколко прости препоръки.

Вземете си свещ с 2 фитила, ако:
– Възнамерявате да горите свещта само по няколко часа в продължение на няколко седмици.
– Планирате да запалите свещта в голяма стая (хол) или офис.
– Искате да създадете по-ярка и приветлива атмосфера.

Свещ с 1 фитил би била подходящият избор за вас, ако:
– Обичате свещта ви да бъде запалена за по-дълги периоди от време, вариращи от няколко часа до цял ден, като, разбира се, не забравяте да подрязвате фитила на всеки четири часа.
– Планирате да горите свещта в малка стая – спалня, баня или фоайе.
– Искате да създадете по-интимна, полумрачна атмосфера.

Както написахме по-горе, няма “грешен” избор дали ще си купите свещ с 1 или 2 фитила. Нашият съвет е да пробвате и двата варианта. След това със сигурност единият вид свещи ще ви стане по-любим.