Ако пламъкът на вашата свещ изглежда необичайно висок, най-вероятно температурата на горене е прекалено голяма и кара восъка да се топи по-бързо, отколкото трябва. Не само, че вашата свещ ще изгори по-бързо – високият пламък може да доведе и до куп други неприятности.

В тази кратка статия ще обясним какво трябва да се направи, ако пламъкът на вашата свещ е твърде висок, и съответно до какви проблеми може да доведе това.

Идеалната височина на пламъка за по-малки свещи е между 1,25 и 2,5 см, измерен от дъното на пламъчната дъга до върха. Това важи за вотиви и малки свещи в контейнери. Пламък, достигащ до 5 см е нормален за цилиндри и по-големи конусовидни свещи. Ако, обаче, той е по-висок от 5 см, това може да бъде проблем и е възможно да предизвика пожар. Според стандартите за безопасност максималната допустима височина на пламъка за свещи на закрито е 7,5 см. Изключение правят единствено някои религиозни свещи.
Един от начините да разберете дали пламъкът на запалената свещ е твърде висок, е ако трепти и пуши много. Възможно е, също така, в началото пламъкът да бъде с нормален размер, който постепенно да се увеличи с течение на времето. Ако това се случи, бъдете сигурни – сега е подходящият момент да изгасите свещта и да подрежете фитила.

Защо високият пламък е проблем?
Има няколко причини, поради които високият пламък на свещта може да бъде проблем:
1. Съкращава времето на горене на свещта. Прекалено високият пламък кара восъка да се абсорбира по-бързо, отколкото може да бъде “изгорен”. Това намалява продължителността на горене на свещта, образуват се дим и сажди и може да доведе до тунелиране.
2. Може да доведе до пожар – особено ако свещта е разположена в непосредствена близост до запалими предмети, като завеси, щори, декорации, дрехи или хартия. Добре е да свикнете да държите мястото, където палите свещи, “чисто”. Какво точно означава това? Да няма запалими предмети в радиус от 30 см. Така си гарантирате спазване на правилата за пожарна безопасност.
3. Може да нагрее прекалено много стъкления буркан на свещта, което да доведе до неговото счупване. Това се дължи на факта, че стъклото е лош проводник на топлина. Когато восъкът докосне ръба на стъклото той е твърде горещ. Вследствие на високата температура е възможно стъклото да се счупи.

Какво следва да направим, ако пламъкът на свещта е прекалено висок?
В повечето случаи решението е изключително просто, да не кажем банално.
Най-честата причина за висок пламък е прекалено дългият фитил. Необходимо е само да срежете фитила на 0,60 – 0,70 см над восъка. Правете това преди всяко палене и веднъж на всеки 4 часа, ако искате свещта да продължи да гори. Когато фитилът е прекалено дълъг, по-голямо от необходимото количество восък се изтегля нагоре в пламъка от силата на капилярното въздействие. Това неминуемо води до “прегряване”. Контролирайки дължината на фитила, вие ограничавате количеството изгорял восък. Като резултат пламъкът остава спокоен и красив.
Редовното подрязване на фитила има и други плюсове: увеличава живота на свещта, минимизира отделянето на дим и сажди и предотвратява т.нар. тунелиране.

Ако сте подрязали фитила, но пламъкът все още е твърде висок, проблемът най-вероятно е в самата свещ. Например, ако фитилът е твърде дебел, той изтегля прекалено много восък. Вследствие на това температурата на горене е по-висока от нормалното и пламъкът е по-голям. Други потенциални причини могат да бъдат вида восък, както и вложените ароматни масла и други добавки, използвани за направата на свещта.
Да следите височината на пламъка на свещта е много важно. Това ще помогне за създаване на уютна атмосфера у дома в комбинация с приятни мигове на релакс. И не на последно място – ще ви гарантира спазване на правилата на пожарна безопасност.