Ако сега тепърва навлизате във вълнуващия свят на свещопроизводството, има един ключов фактор, който трябва да имате предвид – а именно дали типа восък, който използвате, е подходящ за свещите, които възнамерявате да правите.

Има страшно много различни видове восъци. Всеки един е със свои собствени характеристики, които го правят добър избор за направата на определени видове свещи. Някои са перфектни за цилиндри, а други – за свещи в съдове. Някои восъци са без цвят и мирис, докато други имат естествен оттенък и аромат – също нещо, на което трябва да обърнете внимание.

Каквито и свещи да правите, няма да ви отнеме много време да прочетете нашето кратко ръководство за восъци, за да сте сигурни, че сте направили правилния избор.

Пчелен восък
– Най-добър за: цилиндри и конуси.
Време на горене: 4,5 – 5,5 гр. восък за 1 час.

Пчелният восък е един от най-популярните за производството на свещи от векове насам. Има нежен меден аромат и характерен златист цвят. Свещите от пчелен восък притежават относително дълго време на горене. Техният пламък е с топъл приветлив нюанс и не произвежда дим. А това със сигурност е от голяма полза както за вашия дом, така и за околната среда.
Можете да правите най-различни видове свещи от пчелен восък, но все пак той си остава най-подходящ за цилиндри и конуси. Капе по-малко, което го прави добър вариант за свещници и венци.

Плюсове:
– Естествен восък;
– С относително дълго време на горене;
– Не произвежда дим;
– Капе минимално.

Минуси:
– По-висока цена;
– Има характерен аромат.

Соев восък
– Най-добър за: свещи в контейнери.
– Време на горене: 7,5 – 8,5 гр. восък за 1 час.
Соевият восък е 100% натурален. Произвежда се от соеви зърна – напълно естествен и изцяло възобновяем източник. Не образува сажди, но за сметка на това изгаря малко по-бързо.
Обикновено се предлага под формата на люспи. С него се работи много лесно. Най-подходящ е за свещи в контейнери – буркани, чаши, метални съдове и т.н. Освен това задържа и впоследствие отделя много добре аромати. Ето защо хората го използват основно за ароматни свещи.

Плюсове:
– Еко продукт;
– Не отделя сажди;
– Добър носител на аромати.

Минуси:
– По-висока цена.

Парафин
Най-добър за: цветни ароматни свещи с различни размери от всякакъв вид.
Време на горене: 6 – 7 гр. восък за 1 час.
Парафинът е най-широко използваният и най-евтиният от всички видове восъци, от които се произвеждат свещи. Задържа изключително добре цвета и аромата. Може да се използва за всякакви видове свещи, като започнем от чаши и стигнем до цилиндри. Препоръчва се най-вече за силно наситени цветове, които не искаме да избледнеят с времето.
Парафинът е вторичен продукт, който се образува от петрола и при горене отделя сажди. Този факт повдига някои въпроси относно въздействието му върху околната среда.

Плюсове:
– По-евтин;
– Задържа много добре цвета и аромата;
– Може да се използва за направата на различни видове свещи;
– Има по-дълго време на горене.

Минуси:
– Отделя сажди.

Гел восък
Най-добър за: прозрачни свещи в съдове.
Време на горене: 6 – 7 гр. восък изгарят за няколко часа.
Ако искате да направите изключително красиви декоративни свещи, помислете за използването на гел восък. Технически погледнато това не е восък, а смес от смола и минерално масло.
Продуктът е чудесен избор за направата на прозрачни свещи в контейнери. Позволява добавяне на различни малки предмети при едно условие – те задължително да бъдат огнеупорни. Можете да пробвате да сложите миди или камъни в съда, преди да излеете гела. Готовият продукт излъчва много силна светлина. Толкова ярка, че осветява помещението почти два пъти по-добре от обикновените восъчни свещи.
Свещите от гел восък горят доста по-бавно – почти два пъти – в сравнение с обикновените восъчни свещи – но както и парафиновите, отделят сажди.

Плюсове:
– Идеален за декоративни свещи;
– Дълго време на горене;
– Излъчват изключително ярка светлина.

Минуси:
– Отделя сажди.

Палмов восък
Най-добър за: свободно стоящи свещи (цилиндри), включително и ароматни.
Време на горене: 7,5 – 8,5 гр. восък за 1 час.
Палмовият восък стана доста популярен през последните години, защото гори чисто и е екологичен, устойчив избор за направата на свещи. В сравнение с другите възможности, той е малко по-скъп. За сметка на това, обаче, произведените от него свещи са с изключително високо качество и сравнително добро време на горене.
Друго негово неоспоримо предимство е, че задържа аромата. Също така е по-здрав, по-твърд и по-издръжлив, което го прави особено подходящ за свободно стоящи свещи.

Плюсове:
– Добро време на горене;
– Чисто изгаряне;
– Задържа добре аромата;
– Не е задължително направените от него свещи да бъдат в съдове.

Минуси:
– По-висока цена.

Кокосов восък
Най-добър за: свещи в контейнери, включително и ароматни.
Време на горене: 6 – 7 гр. восък за 1 час.
Кокосовият восък е екологичен, устойчив избор за производството на свещи. Отделя много малко сажди и има бавно и равномерно изгаряне. Изненадващ е фактът, че не мирише на кокос. От друга страна задържа изключително добре всякакви аромати. В практиката се комбинира най-вече със соев восък и е изключително подходящ за направата на контейнерни свещи.

Плюсове:
– Задържа добре и аромата, и боята;
– Гори чисто;
– Има по-дълго време на горене.

Минуси:
– Трябва да се комбинира с други восъци.

Как да изберем правилния восък за свещи?
И така – за да определите правилния тип восък за вашите свещи е важно да си отговорите на следните въпроси:
1. Вашите свещи ще бъдат в съдове или свободно стоящи (цилиндри, конуси и т.н.)?
2. Искате ли да добавите аромат и боя?
3. Проблем ли е цената на восъка?
4. Чистото изгаряне задължително ли е за вашия продукт?

Вземайки всичко това в предвид ще ви помогне да стесните възможностите и да бъдете сигурни, че сте избрали правилния восък за вашите свещи.