Наистина – налице са редица основателни причини чаените свещи да се използват масово в домакинствата. Те са универсални, сравнително евтини, имат своя собствена поставка и са изключително лесни за употреба. Нещо, което забелязахме за чаените свещи е, че тъй като са “обикновени”, повечето хора нямат “угризения” да ги запалят и да им се насладят, за разлика от много други свещи. Нека си признаем, всеки е притежавал свещ, която е считал за прекалено красива, оригинална, скъпа или просто специална и поради една или друга причина не е искал да я запали! Макар че според нас всички свещи са за палене…

Може би единственият недостатък на чаената свещ е, че след като се насладите на прекрасния й блясък и горене, вие оставате с малка чашка, изработена от алуминий или пластмаса, която макар и да може да се рециклира, ако е чиста, в повечето случаи свършва в коша за отпадъци. Понякога тези чашки са много удобни. Благодарение на тях вие можете да сложите свещта в свещник без да се притеснявате, че ще падне. Освен това поставката прави свещта една идея по-привлекателна, а восъка – по-загадъчен, особено когато е прозрачна.

Напоследък “пълнителите” за свещи стават все по-популярни. И естествено хората си задават въпроса как най-добре да изчистят алуминиевите контейнери и/или стъклените чаши, за да ги използват повторно. Тук бихме ви дали 2 съвета:

1. НЕ почиствайте вашите алуминиевите контейнери / стъклени чаши за свещи между употребите! Да, наистина. Просто извадете накрайника на фитила и сложете новата свещ в чашата / контейнера върху остатъчния восък. Така той ще влезе в състава на следващата свещ, което ще удължи времето й на горене. Така с по-малко усилия получавате по-дълго горене. Звучи ПРЕКРАСНО, нали?

2. А ако държите да върнете първоначалния блясък на вашите стъклени чаши / алуминиеви контейнери следвайте тези 3 лесни стъпки:
2.1 Отстранете колкото е възможно повече восък, като го изстържете и/или отчупите. Ако има наистина много восък, можете да сложите контейнера / чашата във фризера за няколко часа.
2.2 Накиснете съда в много гореща вода. Ако той е стъклен или керамичен и сте го извадили току-що от фризера, изчакайте няколко часа докато достигне стайна температура. Така ще избегнете появата на пукнатини.
2.3 Докато е още горещ от водата, избършете всички остатъци от восък със салфетка или кърпа без власинки.
Това е полезно, ако остатъчният восък е прекалено много и ви пречи да сложите следващата свещ върху поставката. В този случай препоръчваме да натрошите восъка на малки парченца и да го посипете около фитила на свещ с по-голям диаметър. По този начин ще удължите нейното време на горене.