Независимо дали се приготвяте за романтична вечеря, рожден ден или просто сте решили да “украсите” дома си със свещи, много вероятно е някъде да капне восък. Всички сме се опитвали да го изстържем с каквото ни попадне под ръка, а обикновено цената, която плащаме, е счупен нокът или повредена (най-често надраскана) маса. Най-трудната задача е да изчистим накапалия върху различни тъкани восък. Ето защо бихме искали да ви покажем няколко лесни, безопасни и ефективни стъпки за премахване на восък от любимата ни дреха или скъпия килим в хола.

I. Отстраняване на восък от килима.
Колкото и да не вярвате, това е изключително лесно. Имате нужда от ютия, салфетки и стара кърпа за съдове.

Стъпки:
1. Поставете сгънатата на две салфетка върху втвърдения восък.
2. Сложете кърпата за съдове върху салфетката. Това ще попречи на восъка да се абсорбира и да изцапа ютията.
3. Загрейте ютията до подходяща за гладене температура. Наложете я върху изцапаното място. Движете я плавно в кръг, за да не изгорите килима или кърпата.
4. Сменете салфетката, когато абсорбира достатъчно количество разтопен восък. Новата салфетка ще продължи да попива восък. Ако оставите същата салфетка, восъкът, разтопен от ютията, ще се разлее отново и е много вероятно да изцапа и друга част от килима.
5. Когато восъкът се разтопи напълно и се абсорбира от салфетките, вие сте готови!
6. Ако и след премахването на восъка върху килима все още се забелязва петно, използвайте любимия си перилен препарат. Намажете добре повърхността и попивайте, докато петното изчезне.

ЗАБЕЛЕЖКА:
“Третирането” на восъка с ютията е пипкава работа. Възможно е да отнеме повечко време, особено ако температурата за гладене на вашия килим е ниска. Бъдете търпеливи. Резултатът наистина си заслужава.

II. Отстраняване на восък от дреха.
Покривките за маса най-често “страдат” от съприкосновения с восък. Престилките, кърпите за чинии и любимите ни дрехи също не правят изключение. Каквито и да са тъканите, няма значение, стига да могат да се перат. Можете спокойно да приложите посочените по-долу стъпки, за да премахнете восъка и петната. Първо ще използваме кубче лед (по метода със замразяването, за да сведем до минимум риска от допълнително оцветяване на тъканта). След това ще приложим номера с ютията и загряването, за да премахнем възможно най-много восък.

  • Имаме нужда от следното:
  • Кубче лед;
  • Пластмасова карта или тъп нож за масло;
  • Салфетки;
  • Стара кърпа за съдове;
  • Ютия.

Стъпки:
1. Поставете кубчето лед върху петното и изчакайте няколко минути. Можете, също така, да сложите целия плат във фризера, ако изцапаната повърхност е по-голяма.
2. Изстържете восъка или с пластмасова карта под ъгъл 45 градуса, или със задната страна на острието на тъп нож, като същевременно опъвате тъканта. Отстранете колкото е възможно повече восък.
3. Повторете стъпки от 1 до 4 от по-горе.
4. Оставете плата да изсъхне, след което го изперете.
5. Ако все още петното се вижда, използвайте любимия си перилен препарат. Натъркайте добре и изперете повторно.

ЗАБЕЛЕЖКА 1: Тази технология за премахване на восък е подходяща за следните видове тъкани: памук, лен, модакрил, найлон, полиестер, спандекс и вълна.
ЗАБЕЛЕЖКА 2: По-тъмните свещи (лилави, сини, червени, зелени) оставят по-дълготрайни и трудни за премахване петна. Най-малкото трябва да можете да ги изсветлите значително, ако не и да се отървете от тях завинаги.