Има няколко фактора, които влияят на времето на горене на една свещ. И все пак – имайте в предвид, че това не е точна наука, която ще ви даде винаги 100% верен резултат. Не всички свещи са създадени еднакви. Размерът, теглото, видът восък и фитилът – всички те влияят на времето на горене.
Общото правило е, че за един час изгарят около 7 гр. восък. Това, обаче, е “груба” сметка. Продължете да четете, за да разберете всичко, което влияе върху времето на горене на една свещ.

Фитилът
Размерът на фитила определено има значение. Да, така е! Колкото по-голям е фитилът, толкова по-висок е пламъкът, което води до по-бързо изгаряне на восъка. Твърде дебелият фитил може да бъде причина за по-голям пламък и следователно по-висока скорост на изгаряне.
В същото време по-широкият фитил е причина за образуване на голям резервоар от стопен восък. Когато този резервоар е прекалено дълбок, това значително намалява времето на горене и живота на свещта.
В допълнение, по-големите свещи и тези с няколко фитила горят по-дълго време, докато по-малките изгарят изключително бързо, но пък имат много и различни предназначения.

Тестове за горене
Най-точно ще определите времето на горене на една свещ, ако направите комплексни тестове за това. Процедурата е изключително важна част от свещопроизводството. Несъмнено помага за изчисляване времето на горене. Също така е от съществено значение за да се гарантира, че всички материали, от които е произведена свещта, “работят” добре в комбинация един с друг.
Препоръчваме ви да направите поне 3 теста, преди да вземете окончателно решение кой размер и тип фитил да използвате. Всеки тест трябва да бъде с продължителност от 2 до 4 часа, в зависимост от диаметъра и височината на свещта.
Докато провеждате тестовете, не забравяйте да запишете колко време е необходимо на свещта да угасне сама. Въпреки че отнема часове, това е най-точният метод за определяне времето на горене. Добре е да направите експеримента с 3 до 5 свещи едновременно. Ако не разполагате с достатъчно време, помислете за тест за частично изгаряне. За целта трябва да знаете какво количество восък е вложено в крайния продукт.
Тъй като съдовете за свещи са с различни размери и са изработени от разнообразни материали, недостатъкът е, че размерът на фитила също ще бъде различен. При всички тестове е много важно да го подрязвате на 0,5 см, ако е дървен, и на 1,5-2 см, ако е от памук, преди първоначалното запалване, както и след всеки тест.

Пълно разтапяне на восъка
Също така се препоръчва да оставите восъка да се стопи до самите краища на съда, за да се насладите на равномерното му изгаряне. Това ще гарантира най-доброто възможно горене на вашата свещ. След угасване оставете свещта да се охлади добре, преди да я запалите отново. Дръжте я далече от вентилатори и течение, които биха я накарали да гори по-бързо. И не забравяйте – никога не я оставяйте без надзор, както и в обсега на деца и/или домашни любимци.