Ако обожавате красиви луксозни свещи, запомнете едно нещо – тайната на “невероятното преживяване” и “истинската наслада” е не във восъка, а във фитила и по-точно – в неговото подрязване.
В тази статия ще обсъдим защо е толкова важно да режете фитилите на свещите и как да го правите по правилния начин, така че те да горят по-дълго, по-чисто и по-равномерно и да отделят своя неустоим аромат продължително време. 3 са основните благоприятни ефекта от това:

1. Удължава живота на свещта
Когато свещта гори, както памучните, така и дървените фитили започват да се цепят. Вследствие на това е възможно изгорелите парченца да попаднат във восъка, образувайки отломки близо до основата. Ако бъдат оставени там, те могат да бъдат “грабнати” от пламъка. Ако това се случи най-вероятно свещта ще започне да гори по-бързо, отколкото е предвидено, и при по-висока температура. Правилното подрязване на фитила предотвратява образуването на този тип отломки, в резултат на което свещите издържат до 25% по-дълго време.

2. Предотвратява образуването на дим и сажди
Ако не подрязвате редовно фитила на вашата свещ, е по-вероятно пламъкът да нарасне и да произведе излишни количества дим и сажди. И, съгласете се, никак няма да ви бъде приятно да прекарате една вечер в опити да изтриете упоритите черни петна от сажди по бурканите и стените на вашите свещи.

3. Помага ви да избегнете тунелиране
Тунелирането е проява на лоша грижа за свещта. При него вместо цялата повърхност на восъка, се разтопява само малка част около фитила, създавайки тесен, вертикален тунел в центъра. Причината в повечето случаи е прекалено горещия пламък заради неподрязания фитил.

Поради изброените по-горе причини силно препоръчваме да си създадете навика да подрязвате фитилите на вашите свещи. Особено ако сте човек-естет, който цени лукса и не желае да прави компромиси с качеството. Хубавото на тази операция е, че отнема само 5 секунди. Приемете, че това е една от онези прости задачки, с които е лесно да се ангажирате и със сигурност ще ви спести време и пари в дългосрочен план.

Как да подрязвате правилно фитила на вашата свещ?
Ние, като дългогодишен производител на свещи, ви съветваме за най-добри резултати да подрязвате фитила на всеки 4 часа време на горене. А ако се чудите как по-точно да го направите, моля, следвайте изброените по-долу стъпки:
1. Угасете свещта и я оставете да се охлади до стайна температура.
2. Приближете острието на ножицата към фитила, като по възможност го държите успоредно на восъка.
3. Срежете фитила на височина около 6 мм над восъка.
4. Опитайте се да задържите срязания фитил върху остриетата на ножицата, за да предотвратите попадането му във восъка.
5. Изхвърлете излишните сажди и остатъци.

Не забравяйте – правилната грижа за свещите изисква редовно подрязване на фитила! Създайте си този така важен навик да поддържате добра “хигиена” на пламъка. Когато отрежете фитила преди запалване, восъкът все още ще бъде в твърда форма, което улеснява самия процес.
Внимавайте за образуване на “гъба”. Това е моментът, в който виждате бучка натрупан въглерод (обикновено с форма на гъба) на върха на фитила по време на горене. Всеки път, когато забележите нещо подобно, това означава, че е дошло подходящото време да изгасите пламъка и да отрежете грозната “шапка” на гъбата.

Можете да използвате следните инструменти за подрязване на фитила
1. Тример за фитил
Силно ви го препоръчваме. С негова помощ рязането на фитила става лесно и по изключително елегантен начин. Този задължителен аксесоар има специално проектирани остриета, оформени като малки плочи. Те улавят остатъците от фитила. Определено това е най-лесният и чист начин да свършите тази малка задачка.

2. Ножица
Ако нямате под ръка тример за фитил, ножиците са следващият най-добър вариант. Те са идеални за памучни фитили, но не така стои въпроса с дървените им “събратя”. Ножиците, също така, не могат да уловят изгорелите части от фитила и е много вероятно те да попаднат във восъка след отрязване.

3. Нокторезачка
Нокторезачките са следващата опция тип “направи си сам”, особено когато пътувате. Работят изненадващо добре както за памучни, така и за дървени фитили. Препоръчваме употребата на по-голяма нокторезачка (подходяща за ноктите на краката), тъй като широката, права част ще ви гарантира по-добър контрол от извитата ножица за нокти.

Какво да направите, ако сте отрязали фитила прекалено много?
Ако случайно направите фитила твърд къс, това със сигурност би затруднило запалването на свещта. Използвайте топлинен пистолет или сешоар, за да разтопите восъка, след което го излейте навън. Така ще увеличите дължината на фитила. След това изчакайте свещта да се охлади до стайна температура и се опитайте да я запалите отново. Ако успеете, оставете я да погори поне 20 минути, преди да я загасите. Ако не успеете повторете процедурата още веднъж. Целта е фитилът да се вижда на около 5, 6 мм над повърхността.