Не е нужно да бъдете експерт, за да си купите свещ. Но ако знаете какво да търсите, когато пазарувате, ще сте сигурни, че няма да се разочаровате впоследствие.

Как да познаем добрата свещ?
Пламък
Качествената свещ има по-дълго време на горене от масово произвежданата. Това прави процеса на изгаряне далеч по-приятен. Когато използвате дадена свещ по-дълго време, не само намалявате отпадъка. Вие купувате свещи по-рядко и получавате по-голяма “печалба” под формата на уютна атмосфера. Въпреки че луксозната свещ може да бъде по-скъпа, тя ви гарантира високо качество, издържа по-дълго време, има по-чисто горене и допринася за приятната естетика на вашия дом.

Време за горене
Колкото по-дълго гори свещта, толкова повече аромат освобождава. Голямата свещ с по-дълго време на горене разпръсква приятно ухание на по-голям периметър. Същевременно голяма свещ, която изгаря по-бързо, е индикатор за лошо качество.

Счупване на съда на свещта
Ако сте членували в някои професионални групи на свещопроизводители, със сигурност сте виждали счупени или “гръмнали” свещи. Това определено е нещо, което не бива да се случва. Свещите трябва да бъдат изляти в специални термоустойчиви съдове, за които е гарантирано, че издържат на нагряване.
Понякога, за да намалят разходите, някои по-малки свещопроизводители използват стъклени съдове, налични в различните търговски вериги, които не са подходящи за производство на свещи. Ако пламъкът се задържи твърде дълго в такъв съд в резултат на високата температура, той със сигурност се уврежда и най-вероятно ще се счупи.
Въпреки това, свещта може да се счупи и вследствие на потребителска грешка. Винаги трябва да оставяте парче восък на дъното на чашата. Изгарянето на свещта до металната поставка на фитила увеличава многократно шанса съдът да се счупи. Особено ако е стъклен или пластмасов.

Восък
Дискусиите кой е най-добрият материал за производство на свещи не са от вчера. И най-вероятно няма да приключат скоро. Соев, кокосов или пчелен восък? Стеарин? Или пък парафин? А може би комбинация от всички изброени? Наистина няма особено значение дали материалът е твърд, на гранули или на люспи. Но в повечето случаи е добре да бъде комбинация от няколко вида восък / парафин. Също така е важно да се вложат добавки за по-добро горене, запазване на цвета и гладко втвърдяване. Всичко това гарантира, не само че свещта изглежда “като нова”, но и че ще съхрани своята естетика и качества при горене.

Етикиране
Важно е за направата на етикети да се използват синтетични материали, устойчиви на нагряване, киселини, масла и разтворители с висока адхезия. Висококачественият термоустойчив етикет гарантира, че докато свещта гори, той няма да се обезцвети, нито ще падне, защото стъклото загрява лепилото от задната страна.
Понякога етикетите за свещи се отпечатват върху хартия или водоустойчив материал, който, обаче, не е термоустойчив. И почти винаги при горене с течение на времето се разпадат. Или най-малкото – се обезцветяват и не изглеждат добре.

Ароматизирани свещи
Чували ли сте някога за свещ, в която е вложен тройно повече аромат? Като производители нека ви кажем, че по-високата концентрация на аромат всъщност не означава нищо. Това е чисто маркетингов трик. Всеки аромат може да бъде вложен в определен максимално-допустим процент. Използването на по-малко количество се асоциира с по-чисто изгаряне и “освобождаване” на фитила. Напротив, свещ, която съдържа твърде много ароматно масло, може да започне да се поти или да образува кристали. Затова ви потвърждаваме, че процентът ароматно масло, вложено в една свещ, няма никакво значение за нейното качество.
Ако свещта не мирише добре, когато я запалите, това обикновено се дължи на лоши параметри на аромата или на вложени некачествени компоненти (като бензин или друг вид гориво).
Вярно, че възприятията на всеки човек, включително обонянието, са различни, но от само себе си се подразбира, че по-добрата парфюмна композиция увеличават както цената на свещта, така и нейното качество.

Като заключение нека ви дадем един бърз списък за проверка, който да използвате, когато оценявате дадена свещ:

  • Зона на фитила: гладка и чиста ли е? Усещането за тежест в ръката ви, съчетано с чист фитил, показва, че свещта е излята ръчно и следователно е с добро качество.
  • Пламък: Докато свещта гори, пламъкът трябва да е ярък и да изглежда като жив, без да трепти силно. Масово произвежданите свещи имат или много силен или много слаб пламък, което е индикатор за лошо качество.
  • Восъчна смес: Прегледайте вида восък, от който е направена свещта. Трябва задължително да бъде посочен на етикета. И запомнете – в повечето случаи качествените свещи са направени от восъчни смеси. И това важи с особена сила за натуралните свещи.
  • Несъвършено съвършенство: Ръчно излятата свещ често пъти има малки “несъвършенства”. И това е напълно нормално. Все пак ние сме хора, а не машини. И тук не говорим за дълбоки дупки по повърхността, криви свещи или преливащи се един в друг цветове. Запомнете – купувайки си ръчно произведена свещ вие подкрепяте местния бизнес и допринасяте за укрепване на икономиката.