Какво всъщност представлява тестът за горене?
Тестът за горене е част от критериите, определящи качеството на готовите свещи от първото запалване докато восъкът изгори напълно. Целта е да се гарантира, че свещта гори с нормална скорост. Също така не произвежда необичайно голямо количество сажди и е безопасна за крайния потребител. Индивидуалните компоненти – видът на восъка, ароматното масло и неговото процентно съдържание, използваните бои, изборът на фитил, диаметърът и формата на контейнера – всичко това влияе върху начина, по който гори свещта. Всяка формула, която създавате, трябва да бъде задължително тествана. Чак след това можете да подарите свещта на приятели или да я предлагате на крайния клиент.

Заради естествената разлика в партидите на вложените материали, особено при соевите и другите натурални восъци, се препоръчва периодично да правите тестове за горене на вашите свещи. Препоръчително е да проверявате създадените вече продукти в началото на всеки сезон или поне два пъти годишно.
Ние, като дългогодишен производител на свещи, ще ви помогнем с подробно обяснение как точно да тествате горенето на вашите свещи. Също така ще ви насочим на какво да обърнете внимание и какво да направите, ако свещта не издържи теста.

Какво точно ви е нужно, за да проведете тест за горене?
– Свещ, произведена преди повече от 24 часа;
– Линия;
– Ножици;
– Бял лист, на който да си запишете резултата;
– Смартфон или камера за снимки.

След като си набавите всичко необходимо, е време да пристъпите и към самия тест:
1. “Разчистете” графика си от всички спешни и неотложни задачи и си намерете спокойно и приятно местенце
От решаващо значение е вашата свещ да не бъде оставена без надзор. Ето защо трябва да сте сигурни, че ще бъдете наоколо през цялото време. Сложете свещта върху чиста, плоска и устойчива на топлина повърхност. Ако възнамерявате да тествате горенето на няколко свещи едновременно, задължително оставете разстояние между тях от около 10 – 15 см. Избягвайте места, на които има течение.

2. Ясно етикетирайте вашите свещи
Отбележете типа на восъка, вида на ароматното масло и неговата концентрация, използваните бои и тяхното количество, вида на фитила, контейнера и неговия диаметър. Можете да си направите и специални бланки, съдържащи графи за цялата тази информация. Има и доста готови образци в Интернет.

3. Срежете фитила, оставяйки го с дължина най-много 6 мм
Вземете линийката, сложете я до фитила и го отрежете с помощта на остра ножица. Винаги подрязвайте фитилите до посочената дължина преди запалване!

4. Запалете свещта, отбележете си часа и я наблюдавайте
Проверявайте отново на всеки час и задължително си водете записки. Задаването на таймер е много добра практика особено при първоначалното запалване на свещта. Угасете я след като е горяла в продължение на 4 часа.

5. Изчакайте и повторете стъпки 3 и 4
Оставете свещта изгасена за поне 5 часа. Тя трябва да изстине добре. Повторете стъпки 3 и 4. Всеки “цикъл на горене” ще бъде различен, особено когато нивото на восъка намалее и в контейнера “се акумулира” повече топлина. Целта на тестовете е да оценят как гори свещта през целия си живот, а не само в началото. Защото свещите трябва да се създават с мисълта, че ще бъдат изгорени изцяло. Точно това ще направят вашите клиенти. Както и вие самите.

Как всъщност трябва да изглежда свещта, докато гори?
Основните неща, за които трябва да следите, са: резервоарът с восък, саждите и размерът на пламъка. Важно е, обаче, тези 3 фактора да се разглеждат като едно цяло, а не поотделно.

1. Резервоар с восък
За неговата правилна оценка е необходимо да погледнете диаметъра на разтопения восък, който след 3 до 4 часа горене не трябва да е на повече от 6 мм от ръба на контейнера. Малко количество восък, останал около краищата на съда, е приемлив резултат. В повечето случаи той се стапя напълно на третото или четвъртото запалване на свещта. Дълбочината на резервоара с восък обикновено трябва да бъде между 6 и 13 мм, но и леко отклонение тук е ок. Все пак вие трябва да съобразите резултата с конкретния контейнер, който ползвате. Не бъдете прекалено критични по отношение на този показател. Винаги изчаквайте поне 4 цикъла на горене, преди да обявите тестовете за “неуспешни”. Резервоарът с разтопен восък в повечето случаи се образува по-бавно при първите няколко паления и значително по-бързо, когато нивото на восъка в контейнера намалее.

2. Сажди
Първо и много важно нещо – не забравяйте, че горите свещ, поради което е съвсем нормално, напълно очаквано и в реда на нещата да има малко количество сажди. По своята същност саждите представляват въглеродни натрупвания, образуващи се при горенето на фитила. Соевият восък обикновено произвежда бели сажди, които се виждат по-трудно с просто око, докато при парафина саждите са черни и се забелязват веднага. Ако само от време на време се наблюдава образуване на сажди, няма място за безпокойство. Но ако често се появяват и то големи кълба или ако забележите, че се натрупват по ръба на контейнера, това не е добре. Най-вероятно трябва да намалите дължината и/или диаметъра на фитила. Но също така сажди могат да се образуват и при по-високи концентрации на аромати или пък при конкретни видове ароматни масла.

3. Височина и движение на пламъка
В по-голяма част от случаите пламъкът на свещта е висок около 2,5 см, но дори и да достигне до 5 см, това е нещо нормално. През повечето време той ще бъде относително стабилен, с леко движение насам и натам. Топлината има тенденция да се натрупва в контейнера, тъй като нивото на восъка става все по-ниско. Ето защо тогава е напълно очаквано да видите пламъка да се движи малко повече. Тук изключваме случаите, при които вашата свещ е изложена на течение. Ако пламъкът започне да трепти прекомерно, проверете дали причината за това не е в движението на въздушните маси наоколо. За да сте сигурни при следващото запалване преместете свещта в друга зона.

Професионален съвет!
Изчакайте поне до четвъртия цикъл на горене, за да направите изводи относно избора си на фитил. Тези първи няколко запалвания винаги са вълнуващи, но не забравяйте, че цялостна оценка трябва да се направи, когато свещта изгори напълно.