Пукащите дървени фитили са все по-често срещана алтернатива на традиционните памучни фитили. Създават завладяваща атмосфера, синоним са на устойчиво развитие и много по-ефективно “излъчват” аромата. Всичко казано дотук ги прави идеалният избор за вашия дом.
Въпреки това, внимавайте! Вие трябва да се грижите за дървения фитил от момента, в който го запалите за пръв път, докато изгори напълно. Така можете да бъдете сигурни на 100%, че ще се наслаждавате на ароматната си свещ възможно най-дълго.
В следващите редове ще ви разкажем какви грижи да полагате за дървените фитили. Не се притеснявайте – всичко е изключително лесно и не отнема много време.

Какво всъщност представляват дървените фитили?
По своето същество дървените фитили са тънки дървени лентички с различни размери и пропорции. В началото може да ви се струва странно, но те са един от най-добрите начини да се насладите на вашата свещ.
Дървените фитили издават невероятен пукащ звук, подобен на звука от камина, създавайки уникална, успокояваща и завладяваща атмосфера. По-устойчиви са от обикновените памучни фитили, тъй като от едно дърво могат да се произведат хиляди бройки. Освен това образуват по-малко сажди от традиционните фитили и не се третират с никакви добавки за подобряване на горенето. А това означава по-чисто изгаряне.

Защо първото запалване на свещта е толкова важно?
Първото запалване на всяка свещ е от изключително значение, тъй като то определя как ще протече нейния живот. Основната му цел е да създаде т.нар. “памет на восъка” за последващото му топене. Ако се прави по подходящ начин, се избягва неприятният ефект, известен като “тунелиране на свещта”, когато само центърът на восъка точно около фитила изгори, а остатъкът около него остане неразтопен. При това положение свещта изгаря твърде бързо и не достига посоченото на етикета максимално време на горене. Освен това, тъй като пламъкът “пропада” все по-надолу в средата, става изключително трудно да се запали фитила и в крайна сметка той се “удавя” в разтопения восък.
Тунелиране може да се получи при всяка една свещ, независимо от вида на фитила, състава на восъка, качеството или цената. За щастие има едно съвсем простичко нещо, което можете да направите, за да помогнете на вашите свещи да горят равномерно и ефективно с възможно най-малко остатъчен восък.
Първият път, когато запалите свещ, се създава т.нар. “памет на восъка”, на чиято основа се определя начина, по който ще изгори останалата част от нея. За да не “тунелира”, свещта трябва да остане запалена приблизително 3 часа при първото си палене. Това време е възможно да варира леко в зависимост от размера / диаметъра на свещта. Важното в случая е разтопеният восък да достигне краищата на контейнера.
Това правило важи само за първото запалване на свещта. Но все пак, ако свещта е по-голяма, е добре да повторите процеса и да я оставите запалена за още 3 часа. Така със сигурност си гарантирате “събуждане” на восъчната памет.

Кога е добре да подрежете дървения фитил?
Подрязването на дървения фитил е от ключово значение, за да имат вашите свещи по-дълъг живот. Обърнете му подобаващо внимание – наистина е изключително важно.
Запалимият материал в свещта всъщност е восъкът. Дървесината абсорбира течния восък във фитила и го насочва нагоре към пламъка. В този ред на мисли, ако фитилът е твърде дълъг, той не може да абсорбира восъка отдолу, което рефлектира върху горенето.
Ако пламъкът е твърде голям или се отделят прекалено много сажди и дим, това също е индикация, че е време да подрежете фитила. Когато е с правилната дължина, той запазва свещта запалена, предотвратява образуването на сажди, осигурява равномерно изгаряне и гарантира нужната безопасност.

На каква дължина трябва да се режат дървените фитили?
Ако искате вашата свещ да има оптимално горене преди всяко запалване е добре да подрязвате фитила с дължина до 4 мм.

Трябва ли да подрежете дървения фитил преди първото запалване на свещта?
Всичко зависи от производителя на съответната свещ. Повечето компании оставят фитила с оптимална дължина и за вас отпада ангажимента да подрязвате фитила преди първото запалване.

Как се подрязва дървения фитил, ако не разполагате със специална ножичка?
Ако нямате машинка за подрязване, можете лесно да отчупите с пръсти пепелявата част на дървения фитил. Преди да направите това, обаче, уверете се, че свещта не е гореща – от съображения за безопасност, както и за по-лесна поддръжка впоследствие.
Ножичките за нокти и клещите за рязане на тел ще ви свършат перфектна работа.

Какво ще стане, ако не отрежете фитила на свещта?
Дървените фитили със сигурност се нуждаят от допълнително внимание. Ако не ги подрязвате редовно, е много вероятно свещта да не гори по възможно най-добрия начин или да повлияете негативно на разпространението на аромата. Нещо повече – свещта може да стане опасна или непрекъснато да гасне.

Безопасни ли са дървените фитили?
Дървените фитили се произвеждат от естествени нетоксични съставки, извлечени от устойчиви източници. Те са безопасни, горят чисто, не съдържат вредни съединения и със сигурност ще осветят дома ви по екологичен начин.
Освен това дървеният фитил изисква наличието на метална стойка, която го държи изправен в центъра на контейнера. Това е страхотна новина що се отнася до безопасността. Металната стойка не позволява на пламъка да стигне до дъното на контейнера, което намалява вероятността от изгаряне на повърхността, върху която е разположена свещта, или дори на ръката ви.
Също така дървените фитили са по-твърди от памучните. Не е необходимо да се опитвате да ги държите изправени докато вашата свещ гори, което е свързано с по-малко на брой манипулации с горещ восък.

И накрая – нека обобщим:
Удивителният пукащ звук, подобен на звук от камина, е уникална характеристика, която прави свещта с дървен фитил изключително привлекателна. И ако следвате описаните по-горе съвети ще имате възможността да се насладите на невероятно красиви свещи с минимум усилия.