Правило е, че ароматните молекули бавно, но неизбежно се изпаряват от восъка на свещите, дори когато те не горят. Някои хора наричат процеса “студено изхвърляне”, други – “влошаване на аромата”. Всъщност това са 2 страни на една и съща монета – зависи дали искате да видите чашата наполовина празна или наполовина пълна.
Ако запалите ароматна свещ, закупена преди 5 години, и ароматна свещ, купена вчера, вероятно ще забележите, че при първата ароматът като че ли почти, а може би дори напълно, е изчезнал.
Ако искате вашите свещи да ухаят прекрасно още дълго време, е важно да знаете как да ги съхранявате правилно. За щастие това изобщо не е сложно. Единственото, което трябва да запомните, е да ги държите далече от:

1. ТОПЛИНА
Ароматните масла и восъците са чувствителни към топлина. Избягвайте да съхранявате свещите на места, където температурата е по-висока от стайната. Също така никога не ги оставяйте близо до източници на директна топлина, като, например, радиатори, нагреватели или кухненски уреди.
Съхранявайте свещите на хладно място с равномерна температура под 25 °С. В противен случай прекомерната топлина може да доведе до омекване на восъка, вследствие на което ароматът със сигурност няма да издържи толкова дълго.
Колкото по-ниска е температурата, толкова по-добре. Можете дори да ги държите в хладилника, ако, разбира се, имате свободно място. Но никога не съхранявайте свещи във фризера – това може да увреди фитила и да причини напукване или разцепване на восъка.

2. ВЛАГА
Свещите е добре да се съхраняват на сухо място. Опитайте се да избягвате зони с вода, влага и конденз. Например, баните и кухните обикновено имат по-високи нива на влажност, отколкото другите стаи в къщата. Ето защо най-добре не дръжте свещи там. Освен това не ги поставяйте на места, където може да се появи теч. Например, не е добре да ги съхранявате под кухненската мивка или душа в банята.

3. СЛЪНЧЕВА / UV СВЕТЛИНА
Колкото и красиво да изглежда, когато поставите вашата свещ в чаша до прозореца, докато слънчевите лъчи проникват в стаята, това определено не е добра идея. Когато свещта попадне под пряка слънчева светлина, това причинява окисляване и разграждане на боите и ароматните масла във восъка. В резултат на това е възможно ароматът осезаемо да намалее, а цветът – по-бързо да избледнее. Същото важи и за другите източници на светлина като, например, настолни лампи и прожектори. Съхранявайте свещите си на тъмно място, когато това е възможно.

ДРУГИ СЪВЕТИ ЗА ПРАВИЛНО СЪХРАНЕНИЕ НА СВЕЩИТЕ ВИ
Покривайте свещите, когато не са запалени, за да съхраните техния аромат и да ги предпазите от прах. Свещите с капак са страхотни. Друг вариант е да помислите за елегантен похлупак, през който красивите свещи се виждат, като същевременно не позволявате на аромата да избяга.
Съхранявайте свещите далече от деца и домашни любимци. Скрийте ги в шкаф, до който те нямат достъп, или ги сложете на висок рафт, за да си гарантирате, че няма да попаднат в неподходящи ръце.