След приятна вечер с любимите хора и аромати, последното нещо, което искате, е да духнете свещта и навсякъде да се разнесе миризмата на дим. Може да сте чели някъде или да сте чули от приятели, че гасенето на свещ с капак е добър начин за намаляване количеството пушек и сажди. Ето защо все повече луксозни свещи се предлагат с похлупаци. И въпреки това – не бързайте! Има редица по-добри начини да свършите това. И със сигурност свещта запазва своето качество, красота и невероятен външен вид. Ето защо не ви препоръчваме да използвате похлупак. Просто прочетете следващите редове и ще се убедите сами.

На практика можем ли да загасим свещта с помощта на нейния капак?
Отговорът е: да. Поставянето на капак върху горящата свещ лишава пламъка от кислорода, от който се нуждае. И много скоро той угасва.
Пламъкът на свещта по своята същност се формира вследствие на химическата реакция горене. За нейното пълноценно протичане трябва да има кислород и восък. Като резултат се образуват водни пари и въглероден диоксид и се отделя топлина. Когато спрем достъпа на кислород, поставяйки капак върху свещта, реакцията прекъсва и пламъкът изгасва.
Ползата от това е, че се произвежда по-малко дим, отколкото ако духнете свещта. Освен това се предотвратява циркулацията му в стаята и смесването му с приятния аромат, който до преди малко е отделяла свещта. Ако и самият капак не е направен от запалим или чувствителен към топлина материал, посоченият начин за гасене не представлява опасност.
Въпреки това не ви препоръчваме да гасите свещите си по този начин. И сега ще попитате “Защо?” Вярно е, че гасенето на свещи с капак е по-добро, отколкото духането на пламъка. Въпреки това има редица по-ефикасни начини. Ето ви и причините за това:
1) не всички капаци за свещи са предназначени да се използват по този начин. Някои са декоративни, направени от дърво или пластмаса или съдържат гумени уплътнения, които могат да се стопят или деформират при излагане на прекомерна топлина.
2) капакът улавя дима и саждите и те практически остават в буркана. Въпреки че е страхотно, че димът не се разнася в стаята, недостатъкът е, че от долната страна на капака и от вътрешната страна на контейнера остават черни сажди. И ако не внимавате те могат да изцапат вашите ръце, дрехи, любими предмети и т.н.
3) в допълнение към почерняването на контейнера, саждите е възможно да се утаят във восъка. Това със сигурност няма да повлияе негативно на качеството на свещта, но тя ще изглежда мръсна. И със сигурност ще развали външния й вид, особено ако е направена от бял или светъл восък. Вие ще отворите капака и горната част на свещта ще бъде покрита със сажди.
4) “утаяването” на дим под капака може постепенно да промени аромата на вашата свещ. Ако няколко пъти я угасите по този начин, е възможно при последващо запалване да усетите миризмата на дим – нещо, което със сигурност няма да ви хареса.
5) капакът може да “заседне”. Ако в контейнера има много празно място, пламъкът ще продължи да гори известно време, докато изразходва целия кислород вътре. Когато кислородът свърши, той може да създаде вакуум, който да засмуче капака. На свой ред това ще затрудни повторното отваряне на свещта.

Тогава как е най-правилно да изгасим горящата свещ? За целта ви предлагаме 2 специални уреда:
1. Wick Dipper / Кука за потапяне – изработена е от метал с плоска дръжка в единия край и тънък връх с извита кука в другия. С нейна помощ внимателно потапяме фитила на горящата свещ в разтопения восък. Пламъкът угасва, след което отново изправяме фитила. Този метод на гасене произвежда най-малко дим – всъщност почти никакъв. Ето защо е предпочитан. Друг негов плюс е, че покрива фитила с нов слой восък след всяко горене. А това гарантира “красив” пламък при повторното запалване на свещта. Единственият недостатък е, че част от изгорелия фитил може да остане във восъка. И ако не внимаваме достатъчно, когато издърпваме фитила обратно, той може да остане “заровен”. Ако не разполагате с подобен уред, можете да използвате дълъг метален инструмент, като лъжица или разгънат кламер. Въпреки това, извитата кука в края определено улеснява изправянето на фитила след загасяне на свещта.

2. Snuffers / Загасител – камбанка – представлява метален прът с дълга дръжка с малък конус или камбанка, висяща от единия край. За да угасим свещта, трябва да задържим конуса / камбанката над пламъка и да я спуснем, докато ръбът й леко докосне повърхността на восъчния басейн. По този начин подобно на поставянето на капак върху свещта, се спира подаването на кислород към пламъка, вследствие на което той угасва. При този метод се образува малко повече дим в сравнение с потапянето на фитила във восъка. Но все пак количеството е минимално, а и самият процес изглежда изключително “елегантен” и “изискан”. Друго негово предимство е, че предотвратява попадането на остатъци от фитила във восъка, особено когато по него се е образувала т.нар. “гъба”. Ако това се случи, загасете свещта с щипка, след което отрежете фитила и го потопете или намажете с разтопен восък.

След всичко казано до тук, сигурно ще попитате “Защо тогава много свещи в контейнери се предлагат с капаци, ако те не се използват за тяхното гасене?” И той ще бъде много резонен. Освен за декорация, похлупаците пазят свещите чисти – в тях не попадат прах и остатъци от горенето. Също така съхраняват за по-дълго време тяхното ухание. Може би не сте запознати, но много често наблюдаваме т.нар. “студено изхвърляне” – ако восъкът е изложен на открито, ароматът просто “изтича” (т.е. намалява с времето). Ето защо ние препоръчваме винаги да използвате капаци за вашите ароматни свещи. Дори да сте ги купили без такива. Каквото и да е похлупаче ще ви свърши перфектна работа.