От мънички прасенца от марципан за късмет до плуване в ледената вода – различните страни имат свои собствени традиции за посрещане на Новата година. Ето и някои от тях:

ГЕРМАНИЯ
В Германия повечето традиции са свързани с предсказване на бъдещето и носене на късмет през Новата година. По стар обичай в полунощ се палят фойерверки, факли и свещи. Първоначално тяхната цел била да изплашат злите духове. Днес по-скоро е забавление да видиш небето, оцветено в различни багри. Друг типичен обичай е преливането на олово. Малки парченца от метала се разтопяват на висока температура и когато станат в течен вид, се изсипват в купа с вода. Формите, които придобиват след изстиване, се интерпретират по различен начин, предсказвайки какво крие бъдещето. Малки прасенца, коминочистачи или четирилистни детелини, често направени от марципан, се подаряват, за да носят късмет през Новата година.

ИСПАНИЯ
Обичаите в Испания също имат за цел да донесат късмет през Новата година. Популярна традиция е яденето на грозде в полунощ. Прието е да се изяжда по един грозд за всеки удар на камбаната. Важно е да не забравяте текущия им броя, тъй като това е на лош късмет. Понеже камбаната бие 12 пъти, в супермаркетите и по улиците търговците продават малки найлонови торбички, в които има по 12 гроздови зрънца.

ЧЕХИЯ
Леенето на олово е традиция за “поглеждане” в бъдещето и в Чехия. Още по-стар е обичаят да се разрязва ябълка на 2 и по формата на сърцевината да се “предвиди” какво крие съдбата. Ако семената образуват кръст, очаквайте лоши неща; ако ли пък са във формата на звезда – значи ще имате късмет. Често в полунощ се сервира ястие с леща, тъй като е на успех във финансовата сфера. Понеже лещата има подобна на монетите форма, се смята, че носи късмет.

САЩ
В южните райони на САЩ също има обичай да се сервира леща или супа от леща. Друга традиция повелява „нищо да не излиза“ от къщата в навечерието на Нова година – дори торба с боклук. Който наруши това правило, го очаква лош късмет.

КИТАЙ
Хората в Китай обикновено прекарват тихо Новогодишната вечер с приятели и семейството. Без фойерверки и много шум. Големите празненства са за китайската Нова година, която следва традиционния лунен календар. След това в страната на практика всичко спира поне за седмица. Китайската Нова година се отбелязва с много танци и пищни празненства.

БРАЗИЛИЯ
В Бразилия има обичай на Нова година да се носят бели дрехи. Бельото обаче трябва да е цветно и в идеалния случай ново. Цветовете са много важни: жълтото е на богатство, бялото – за мир, розовото – за любов, а червеното – за повече страст. Друга важна традиция е точно в полунощ да бъдете на плажа и да прескочите седем вълни, облечени в бели дрехи. С всяка вълна трябва да отправите пожелание към близък човек за следващата година. Също така е прието да се хвърлят цветя в океана в чест на неговата богиня. И тук се спазва обичая да се яде по едно гроздово зърно при всяко биене на камбаната в полунощ, едновременно с което да се отправя и по едно пожелание. Смята се, че за да съхраните любовта на определен човек, трябва да увиете седем гроздови семки в хартия и да ги запазите. А ако някой ви подари лавров лист, не забравяйте да го сложите в портфейла си. Така през Новата година ще бъдете благословени с пари.

ВИЕТНАМ
Празнуването на Нова година във Виетнам е подобно на това в Китай. Виетнамците вярват, че в къщата им живее бог, който лети до небето, възседнал шаран, за да каже дали хората от домакинството са били добри или лоши. На базата на това се определя какъв късмет ще имат те през Новата година. Заради това вярване на Нова година виетнамците купуват жив шаран, който пускат да плува, за да може богът да го яхне и да се възнесе до небесата.

КАНАДА
Наистина трябва да бъдеш здрав като камък, за да празнуваш Нова година в Канада. Тук е традиция да се скача с главата напред в студена вода. Смята се, че гмуркането прави хората силни и им гарантира добро здраве през цялата година.