Чудите се какво да подарите на вашия любим за Свети Валентин? Мислили ли сте някога за ароматни свещи? Да, защо не? Мъжете също харесват хубавите ухания! А на пазара вече се предлагат редица прекрасни ароматни свещи, които биха допаднали и на най-претенциозните представители на силния пол.
И може би сега си задавате въпроса “А кои точно аромати са подходящи за мъже”? Обикновено тези, в чиито композиции присъстват пикантни, дървесни и тревисти нотки. Както всички знаем, дали конкретен аромат ще се хареса на даден човек е много субективно. И все пак – има 2 основни фактора, въз основа на които хората дефинират определени аромати като мъжествени:

1. Ароматите се асоциират с различни неща в зависимост от културата на съответния народ / държава. В САЩ, например, сладките и плодови нотки не са характерни за ароматните свещи, подходящи за силния пол. Вместо това се залага на ухания, присъщи за традиционно “мъжки” дейности, като, например, разходка на открито, пушене на лула или отпиване от чаша хубаво уиски.
2. Някои аромати допълват естествената телесна миризма на мъжете. Изследвания сочат, че при сравняване на естествената миризма на мъже и жени, различните количества химикали и бактерии, образувани в потта на подмишниците, водят до осезаеми разлики. И някои аромати, като, например, сандалово дърво или мускус, допълват много добре естественото ухание на мъжките тела.

Примери за “мъжествени аромати”
Сандалово дърво – Този аромат се описва като дървесен, кремообразен, богат и съблазнителен. Хората смятат сандаловото дърво за мъжествено, защото мирише подобно на химикала андростерон – феромон, секретиран от жлезите на силния пол. Проучване показва редица прилики в профилите на миризмите на андростерон и сандалово дърво.
Мускус – Много хора определят аромата на мускус като животински, тъй като първоначално мускусното масло се е извличало от жлезите на мускусния елен. В днешно време хората използват много различни варианти на синтетично масло от мускус. Всеки един от тях мирише по свой уникален и малко по-различен начин. Ароматът на мускус е чувствен, жив и подчертано мъжествен.
Ветивер – Освен че е дървесен, ароматът на ветивер е земен, понякога цитрусов, с нотки на кожа и дим. Сякаш ви тласка към нови приключения. Един единствен полъх и уханието ви връща при баща ви, който разказва страшни истории около пукащия лагерен огън.
Пачули — Пачулито има пикантен и земен аромат, който някои дори биха описали като “медицински”. Комбинира се добре с други мъжествени аромати като мускус, сандалово дърво и ветивер.
Канела – Примамливият аромат на канела перфектно балансира пикантност, свежест, сладост и земни нотки. Създава елегантна, изискана и джентълменска атмосфера – факт, който всеки мъж би оценил подобаващо.
Тютюн — Тютюнът притежава топъл и земен аромат с нотки на уиски и сено. Събужда мили спомени за дядо ви, релаксиращ в старомодния си кожен стол с голяма пура в ъгъла на устните.

Ето защо нямате никакво основание да се притеснявате да подарите на вашия любим ароматна свещ. Той със сигурност ще оцени жеста, особено ако е романтик по душа.