Терминът Адвент е латинската дума, която в превод означава “очакване, идване”. За католиците това е периодът, в който те се подготвят за Бъдни вечер и Коледа. Тази година той започва на 3 декември. Обхваща 4-те недели на последния месец на годината заедно с делничните дни между тях преди Коледа.
По време на Адвента католиците подготвят своите сърца и умове за годишнината от рождението на Христос. Една от най-важните дългогодишни традиции е поставянето на венец и паленето на свещи всяка седмица. Първоначално този обичай е възприет от християните през Средновековието като част от тяхната духовна подготовка за Коледа.

Венецът и свещите са пълни със символика, свързана с празника:

Самият венец е направен от различни вечнозелени растения – синоним на непрекъснат живот. Неговата форма на кръг, който няма начало и край, символизира вечността на Бога, безсмъртието на душата и непрекъснатия живот, който откриваме, благодарение на Исус.
Дори отделните вечнозелени растения, които съставят венеца, имат свое собствено значение. Лавровата клонка се свързва с победата над преследването и страданието. Борът, самодивският чимшир и тисът означават безсмъртие, а кедърът се асоциира със силата и изцелението. Шишарките, които украсяват венеца, символизират живота и възкресението. Венецът като цяло има за цел да ни напомни както за безсмъртието на нашите души, така и за Божието обещание за вечен живот за нас чрез Христос.

Четирите свещи също имат своето специално значение. Те символизират четирите седмици на Адвента. Всяка неделя се пали по една свещ. Три от тях са лилави, защото виолетовият цвят е на особена почит при богослуженията и литургиите в църквата.

  1. Първата лилава свещ символизира надеждата. Понякога се нарича „Пророческа свещ“ в памет на пророците и най-вече на Исая, който предсказа раждането на Христос. Асоциира се с надеждата, витаеща във въздуха в очакване на идващия Месия.
  2. Втората свещ също е лилава и се свързва с вярата. Нарича се „Витлеемска свещ“, напомняйки за пътуването на Мария и Йосиф до Витлеем.
  3. Третата свещ е розова и символизира радостта. Нарича се „Свещ на Овчаря“. Третата неделя на Адвента има за цел да ни напомни за радостта, която светът е изпитал при раждането на Исус, както и за радостта, че вярващите са достигнали средата на Адвента.
  4. На четвъртата седмица от Адвента запалваме четвъртата лилава свещ, за да отбележим последната седмица на молитви и покаяние, докато чакаме раждането на нашия Спасител. Тази последна свещ, „Свещта на ангела“, символизира мира. Това ни напомня за посланието на ангелите: „Мир на земята, доброжелателство между хората“.

В съвременните адаптации на коледния венец присъства и бяла свещ. Тя се поставя в средата и се пали на Бъдни вечер. Тази свещ се нарича „Христова свещ“ и символизира живота на Исус. Белият цвят е синоним на чистота – защото Христос е нашият безгрешен и чист Спасител.
Празнуването на Адвент е възможно най-добрият начин да подготвите ума и сърцето си за раждането на Христос. И какво по-подходящо за това от Коледния венец? Можете да го направите по ваш вкус, като изберете от множеството свещи, предлагани в нашия Онлайн магазин.