Чудили ли сте се някога колко висока температура развива пламъка на свещта и дали е безопасно да я преместите докато гори? Ако да, прочетете следващите редове:

КОЛКО ГОРЕЩ ВСЪЩНОСТ Е ПЛАМЪКЪТ НА СВЕЩТА?
Температурата на горящата свещ варира в зависимост от това коя част от нея докосваме. Най-горещ, разбира се, е пламъкът – възможно е да достигне до 760 °С. Разтопеният восък е между 50 и 200 °С. И накрая, стъкленият съд достига до температура 38 – 60 °С.
Важно е да знаете всичко това, когато около вас има запалени свещи, и да вземете подходящи предпазни мерки, за да предотвратите изгаряния и други инциденти.

ТЕМПЕРАТУРА НА ПЛАМЪКА
Пламъкът на свещта генерира средно между 80 до 100 вата топлина. Температурата е най-висока в основата (на върха на фитила) и намалява, колкото повече се отдалечаваме от нея.
В зависимост от цвета на пламъка можем да добием приблизителна представа за неговата температура:
Синьо: около 760 °С;
Жълто: около 650 °С;
Оранжево: около 540 °С;
Червено: около 430 °С.
Температурата на пламъка може да бъде повлияна и от други фактори, като например вида на използвания восък, размера и формата на фитила и някои фактори на околната среда – въздушен поток, влажност и др.
За да не стане пламъкът прекалено горещ, не забравяйте да подрязвате редовно фитила. Това ще попречи температурата да стане твърде висока.

ТЕМПЕРАТУРА НА ВОСЪКА
Независимо колко красив изглежда разтопения восък, запомнете едно важно нещо – той НЕ е безопасен при допир!
Възможно е да достигне до температура от 50 до 200 °С, а понякога и по-висока. Няколко са основните фактори, от които зависи това, а именно – вида на восъка, колко далеч е от пламъка и колко дълго е горяла свещта.
Точката на топене на различните восъци може да даде приблизителна оценка за температурата, до която достигнат. Например точката на топене на соевия восък е между 55 и 65 °С в зависимост от сместа и всички вложени добавки. Ето защо, когато видите разтопен соев восък, трябва да знаете, че е поне 55 °С – температура, достатъчно висока да причини изгаряния втора степен.
Точката на топене на парафина е между 46 и 68 °С, което означава, че разтопеният восък е с температура най-малко 46 °С и може да причини изгаряния първа степен.
Сега когато вече знаете колко горещ е разтопеният восък, бъдете предпазливи. Не забравяйте – винаги дръжте запалените свещи далече от обсега на любопитни деца и домашни любимци. И избягвайте да духате свещите, тъй като е възможно пръски от восъка да попаднат върху кожата. Вместо това използвайте специални щипки. Ако ли пък не разполагате с такива – всеки метален предмет, като ножица, например, ще ви свърши перфектна работа.

ТЕМПЕРАТУРА НА КОНТЕЙНЕРА НА СВЕЩТА
Бъдете много, много внимателни, когато държите или местите горяща свещ, защото температурата на контейнера й може да достигне до 38-60 °С (в зависимост от материала, от който е направена; размера на свещта и времето на горене). Винаги е по-безопасно да загасите свещта и да я оставите да изстине, преди да я преместите.
По принцип стъклените съдове се нагорещяват повече от металните и/или керамичните, защото стъклото е по-добър проводник на топлина. Съгласно американския ASTM стандарт, максималната допустима температура на повърхността на стъклените контейнери е 60 °С, а на металните – 52 °С.
Най-горещата част на контейнера е частта около пламъка и басейна с разтопен восък. Дъното на свещта и всяка част, където восъкът е в твърдо състояние, обикновено е достатъчно хладна, за да може да се докосне.
Винаги внимавайте, когато трябва да пипнете / преместите горяща свещ. Избягвайте да докосвате контейнера, ако не е минало достатъчно време да изстине.

СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ
За да не се изгорите на някоя от прекрасните ароматни свещи, които имате у дома, ви даваме няколко насоки при употреба:

1. Избягвайте да докосвате горяща свещ и/или разтопен восък. Изчакайте, докато свещта се охлади, а восъкът се втвърди.
2. Никога не оставяйте горяща свещ без надзор. Угасете я задължително, когато излизате от стаята или лягате да спите.
3. Загасете свещта, след като е горяла в продължение на 4 часа. Ако я оставите запалена за по-дълго време, фитилът ще стане твърде дълъг, което ще доведе до уголемяване на пламъка и отделяне на прекомерно количество топлина. Вследствие на това е възможно да се повреди контейнерът или повърхността, върху която е разположена свещта.
4. Използвайте щипка или друг метален предмет, за да загасите свещта, вместо да я духате (за да избегнете случайно разпръскване на разтопения восък).
5. Фитилът на свещта трябва да бъде с дължина между 30 и 60 мм. Прекалено дългият фитил може да стане причина за генериране на твърде голям пламък, което е пожароопасно. Също така, когато подрежем фитила свещта гори равномерно и за по-дълго време.
6. Не изгаряйте свещта докрай, в противен случай стъкленият съд може да се нагрее твърде много и да се счупи. Винаги оставяйте поне 1 – 1,5 см неразтопен восък на дъното.
7. Дръжте свещите далече от деца, домашни любимци, запалими предмети, в т.ч. завеси, хартия и тъкани, както и от въздушни течения, които могат да причинят трептене и разпространение на огъня.
8. Поставяйте свещите върху здрави топлоустойчиви повърхности, като метал, стъкло или керамика. Избягвайте да ги държите върху дървени повърхности или близо до други запалими предмети.
9. Вземете си свещници и аксесоари, предназначени специално за свещи. Не използвайте импровизирани държачи, като чаши или буркани, които могат да се счупят или преобърнат.