Чудите се колко дълго да оставите да гори чисто новата ви свещ в чаша, когато я запалите за първи път?
Запомнете едно много важно правило – задължително е да изчакате целия горен слой восък да се разтопи от единия до другия край на контейнера. За целта можем да ви дадем следните насоки:
1. Свещта трябва да гори поне 1 час, за да се стопи целия горен слой восък.
2. Не трябва да оставяте свещта да гори повече от 4 часа, без да я изгасите и да подрежете фитила.

Ако оставите новата ви свещ да гори “подходящ” период от време при първото й палене, това ще предотврати тунелиране и ще ви гарантира, че ще извлечете най-доброто от нея.
Когато запалите свещ за първи път, основната ви цел трябва да бъде да достигнете 100% разтопяване на резервоара. С други думи, трябва да оставите свещта да гори достатъчно дълго, така че горната повърхност на восъка да се разтопи от единия до другия ръб на контейнера.
Не духайте и не гасете пламъка твърде рано!
Ако повърхността на свещта се стопи изцяло и равномерно, това ще улесни и същевременно ускори повторното разтопяване на восъка от край до край при последващо запалване. Явлението се асоциира с т.нар. “памет на восъка”.
Така че, докато се наслаждавате на прекрасния аромат на новата си свещ за първи път, хвърляйте по едно око на восъка. Когато видите, че горната му повърхност е разтопена от единия до другия ръб на контейнера, можете да изгасите свещта (за предпочитане със специална щипка).
Правило, което е добре да спазвате, е да оставите свещта да гори поне един час. Установено е, че за този времеви диапазон се разтапя около 1 инч (2,5 см) от диаметъра на съда.
Когато резервоарът на свещта се напълни с восък, можете да я изгасите по всяко време. Но се старайте да не я оставяте да гори повече от 4 часа, без да подрежете фитила.
Докато вашата свещ гори, по фитила се натрупват въглеродни остатъци и той придобива неприятна форма наподобяваща гъба. Вследствие на това, пламъкът може да стане твърде горещ, да се образува дим и да остави грозни черни петна във восъка или по повърхността на съда. Ето защо е наистина важно да подрязвате фитила с 5,5 – 6 мм на всеки 4 часа време на горене.

ЗАЩО ПЪРВОТО ГОРЕНЕ Е ТОЛКОВА ВАЖНО?
Отговорът е изключително лесен – за да се предотврати тунелиране. За тези от вас, които никога не са чували термина – тунелиране е налице, когато само малка част от восъка около фитила на свещта се разтопи, а външният ръб остане твърд.
Всеки път, когато запалите свещта отново, първоначално разтопената част става все по-ниска и по-ниска, а външният ръб остава неразтопен (образувайки вертикален „тунел“ в центъра на свещта). Това може значително да намали “живота” на вашата свещ, карайки я да изгори много по-бързо. Освен това никой не иска неговата свещ да бъде с неравна повърхност.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПАМЕТТА НА ВОСЪКА?
С две думи – това е начинът, по който описваме поведението на восъка след разтопяване и повторно втвърдяване. Основната идея е, че восъкът има своеобразна „памет“, която го кара да тунелира след непълно първо изгаряне.
Ако само малка част от восъка се разтопи, след което се втвърди, следващия път, когато запалите свещта, същата тази част от восъка ще се стопи по-бързо от останалия восък. Това се дължи на факта, че свойствата на восъка да поглъщат топлина започват да се променят, след като той се разтопи и втвърди отново.
След непълно първо изгаряне се разтопява само част от восъка. Малката част от първоначално разтопения восък остава по-мека от неразтопения дори след връщане в твърдо състояние, вследствие на което тя изгаря значително по-бързо.

ВРЕМЕТО ЗА ПЪРВО ГОРЕНЕ МОЖЕ ДА ВАРИРА В ЗАВИСИМОСТ ОТ ВИДА СВЕЩ
За около час изгарят между 5,5 и 6 мм от диаметъра на свещта. Но понякога при първоначалното палене е възможно това време да варира. Ето няколко фактора, които оказват влияние:
Тип на восъка – Има най-различни видове восъци и восъчни смеси, използвани за направата на свещи, включително соя, парафин, пчелен восък, кокосов восък, рапичен восък, слънчогледов восък и т.н. Всички те горят с различна скорост. Например, свещите от соев восък горят по-бавно от парафиновите свещи. Ето защо на тях им е необходимо повече време, за да се стопи най-горния слой восък.
Размер на фитила – По-големите фитили обикновено се асоциират с по-висока температура на пламъка, което води до по-бързо топене на восъка.
Брой фитили – Свещ с един фитил не гори толкова бързо, колкото свещ с два или повече фитила.
Тип фитил – Има няколко категории фитили, включително фитили с плоска плитка, фитили с квадратна плитка, фитили със сърцевина и дървени фитили. Всеки от тях гори по малко по-различен начин от всички останали.
Восъчни добавки – Наличието на различни ароматни масла и восъчни добавки като vybar, UV стабилизатор, стеаринова киселина и т.н. също може да повлияе на времето за изгаряне.

Въпреки че е добре да знаете, че тези фактори оказват влияние, не е необходимо да правите задълбочен анализ на материалите, от които е направена свещта, преди да я запалите. Стига да не забравяте да я оставите да разтопи изцяло горния слой восък при първото палене. Тогава със сигурност ще получите перфектно горяща свещ.