Трудно ви е да решите къде точно в дома си да поставите наскоро закупената или подарена ароматна свещ? Когато става въпрос за организиране или проектиране на пространство, първото нещо, за което трябва да помислите, е какво е предназначението на съответното помещение. Същото важи и ако се чудите къде да поставите ароматните свещи. Те трябва да “отговарят” на предназначението на дадената стая.

Има ли място, където медитирате всяка сутрин? Имате ли ритуал – например четене на книга всяка вечер? Помислете каква атмосфера и какъв аромат ви допадат най-много. Целта е да направите тези преживявания наистина уникални и да им се насладите на 100%.
Помислете колко голяма е стаята. Това е важно, защото не искате ароматът да бъде нито много силен, нито прекалено слаб. Той трябва да ви обгръща с нежен воал и да бъде наистина завладяващ.

Ето няколко общи насоки относно размера на помещението и свещите:

 • В малки стаи или стаи с ниски тавани ароматът има по-малко място за разпространение. В повечето случаи малката свещ е напълно достатъчна.
 • В стаите със среден размер (като например спалня или всекидневна) са достатъчни 1 или 2 свещи с по-голям размер. Палете ги едновременно – за оптимално разпространение на аромата.
 • Големите, просторни стаи с високи тавани се нуждаят от 2-3 свещи (или голяма свещ с множество фитили), разположени на разстояние една от друга. Така ароматът ще се разнесе из цялото пространство.

 

СПАЛНЯ
За да бъде идеална атмосферата в спалнята, тя трябва да бъде успокояваща и чувствена. Именно това е стаята, където спите. Тя трябва да “улеснява” дълбокия сън през цялата нощ и да задава тона за новия ден, когато се събудите на сутринта.
Ароматните свещи без съмнение могат да ви помогнат да създадете тази бленувана атмосфера на спокойствие и релакс. Сложете ги на нощното шкафче или върху масата. Ако сте предвидили друго място, просто се уверете, че не са прекалено близо до спално бельо, завеси или други дрехи. Също така е важно да запомните едно нещо – никога не заспивайте на горящи свещи. Задължително ги загасяйте преди лягане.
Като заключение на всичко това можем да кажем, че идеалният аромат за спалня е този, който ще ви помогне да се отпуснете. Ето защо ние ви препоръчваме:

 • Лавандула;
 • Жасмин;
 • Роза;
 • Сандалово дърво.

 

БАНЯ
През деня е важно банята да бъде свежа и чиста, а вечер – да ви помогне да се отпуснете. В края на краищата, няма нищо по-хубаво от вана с мехурчета и пяна, за да освободите ума си от проблемите след натоварения работен ден. Намирането на подходящия аромат със сигурност ще подобри приятните вибрации във вашата баня. Можете да сложите свещи зад тоалетната чиния или на плота. Ако свещта е малка, подходящо място би било и отстрани на ваната. Това със сигурност ще създаде спа атмосфера.
Но преди да поставите свещите където и да било, почистете добре банята. Премахнете всичко, което причинява “неприятни миризми”. Не използвайте свещи, за да ги прикриете. И за да си гарантирате пълна безопасност, не забравяйте да сложите свещите далече от запалими предмети като кърпи и тоалетна хартия.

Препоръчваме ви да използвате цитрусови, свежи, сладки аромати, за да създадете усещане за чистота, а именно:

 • Лавандула;
 • Ванилия;
 • Цитруси (портокал / лимон);
 • Мента.

 

ОФИС
Офисът трябва да бъде мястото, където да можете да се съсредоточите и да работите необезпокоявани на 100%. Според немалко проучвания „производителността се подобрява при наличието на приятни околни миризми“. Запалването на свещ във вашия офис може да бъде малкия стимул, от който се нуждаете, за наистина продуктивна работна седмица. Сложете свещта на рафта или на бюрото си. Уверете се, че е далеч от всякакви документи и книги.
Енергизиращите аромати, като, например, цитрус и мента, са най-предпочитани, когато става въпрос за офис пространства. Ето защо ви препоръчваме да пробвате с:

 • Лимон;
 • Портокал;
 • Мента;
 • Канела.

 

ХОЛ
Дневната е мястото, където много хора прекарват по-голямата част от свободното си време. Ето защо тя трябва да бъде топла и привлекателна зона, запазена за сутрешни разговори на кафе, събирания с приятели и незабравими филмови вечери. Има няколко места, където можете да поставите свещи – на страничната масичка, масата за кафе или някой рафт. Ако холът ви е от големите, помислете дали да не използвате свещ с 2 фитила или да запалите няколко по-малки свещи наведнъж. Задължително ги дръжте далече от запалими предмети, като пердета, документи и мебели.
Ако имате деца или кучета, които обичат да тичат из хола, внимавайте свещите да бъдат извън техния обсег. Не бихте искали те случайно да ги съборят, нали?
Повечето хора прекарват много време в своите дневни. Ето защо ви препоръчваме топли, привлекателни аромати, които ще ви направят истински щастливи:

 • Бор;
 • Амбър;
 • Пачули;
 • Кардамон.

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изпълването на всяка стая от вашия дом с аромат ще ви накара да се чувствате истински щастливи. И за да го постигнете е нужно толкова малко…
Надяваме се, че тази статия ви е дала нови идеи и вдъхновение!