Трудно ви е да заспите? Опитайте да запалите ароматна свещ преди лягане! Ще се учудите, но това ще ви успокои и ще ви помогне да си починете добре през нощта. Само не забравяйте да я загасите, преди да се пренесете в страната на сънищата.

КАК АРОМАТНИТЕ СВЕЩИ МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ ДА ЗАСПИТЕ
Ароматните свещи могат да бъдат чудесен помощник в опитите ви да заспите вечер. Когато мозъкът регистрира различни миризми, определени химикали оказват успокояващ ефект върху психиката.
Релаксиращото действие на някои аромати се дължи на органите, участващи в нашата обонятелна система. Ние, като човешки същества, имаме сензорни неврони в задната част на носната кухина, наречени обонятелни рецептори. Всеки неврон е “снабден” с малки косъмчета, наречени реснички, които използват рецепторни протеини, за да се свържат с определени ароматни съединения. При този процес химичен стимул предава информация от неврона към обонятелната луковица в мозъка. Интересното в случая е, че обонятелната луковица е част от лимбичната система, която поддържа редица функции, включително емоции, поведение и памет. Е, сега вече знаете, че ако даден аромат ви кара да изпитвате носталгия или подобрява вашето емоционално състояние, това вероятно се дължи именно на лимбичната система.

ВАЖНИ МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ
Внимавайте да не забравите да загасите горящата свещ преди да заспите. Дори и да ви се струва незначителен проблем – запомнете, че е наистина важно да следвате протокола за безопасност. В противен случай това може да доведе до доста сериозни последствия. Според редица проучвания 1/3 от всички пожари, причинени от свещи, започват от спалнята. И има повече от един сценария това да се случи:
Случайно събаряне на свещта – Вашата свещ може да бъде съборена докато спите от домашен любимец, дете, порив на вятъра и т.н.
Пламък на свещта – ако восъкът на свещта изгори, е възможно пламъкът да стане изключително голям, вследствие на което да “излезе” извън свещта и да се “разпространи” наоколо.
Счупени стъкла – Стъклените буркани за свещи могат да се счупят при високи температури. Горенето на свещ за дълъг период от време (например през нощта) е възможно да нагрее прекомерно стъклото. Вследствие на това то може да се счупи и горещият восък и/или жарава да попадне върху лесно запалими повърхности.

Ето защо, ако сте решили да запалите свещ преди лягане, спазвайте тези 2 много важни предпазни мерки, за да предотвратите риска от пожар:
1. Винаги духайте свещта преди да заспите! За целта задайте аларма на телефона си, която да ви подскаже, че вече е време да изгасите пламъка и да се потопите в блажен сън.
2. Поставете свещта на добре проветриво място, далече от всякакви запалими материали като хартия, дрехи, завеси, постелки и др.

ПРЕДИМСТВА НА АРОМАТНИТЕ СВЕЩИ
Успокояващите ароматни свещи могат да намалят стреса, да ви помогнат при безсъние и да подобрят вашата почивка през нощта. Но кои всъщност са уханията, притежаващи тези така благоприятни свойства?

Аромати при безсъние:
Лавандула – Редица изследователски проучвания сочат, че лавандулата помага за облекчаване на проблемите със съня (както и симптомите на депресия) при студенти, пациенти със сърдечни заболявания и жени на средна възраст. Лавандуловото масло се получава от цветовете на растението Lavendula angustifolia. Съдържа линалил ацетат и линалол, които обикновено се използват в ароматерапията.
Жасмин – известно е, че миризмата на жасмин отпуска нервите и помага за успокояване на тялото през нощта. Извличан от цветето жасмин (Jasminum officinale), този аромат се използва за борба с безсънието от векове.
Роза – доказано е, че уханието на роза е тясно свързано с мозъчните центрове, контролиращи емоциите и поведението. Не само ви помага да спите по-добре, но може също така да ви “донесе” по-щастливи сънища! Проучване анализира ефекта, който миризмите на роза и развалени яйца оказват върху сънищата при нежния пол. Жените, около които имало развалени яйца, сънували повече кошмари, докато тези, които вдишвали аромата на роза се радвали на хубави приятни емоции, докато спели. В допълнение, изследванията показват, че вдишването на аромат на роза може да подобри ученето по време на сън.

Аромати, намаляващи стреса:
Лимон – Лимонът има успокояващ ефект върху тялото, което го прави чудесен вариант, ако се чувствате тревожни преди лягане. Проучване от 2006 г. сравнява антистресовия ефект на лимоновото масло, лавандуловото масло и розовото масло. Лимоновото масло се оказва най-силното от всички по отношение на неговите „антидепресантни свойства“.
Лимонена трева – Свещите с аромат на лимонена трева са друга чудесна възможност, ако изпитвате тревожност през нощта. Растението Cymbpogon cirtratus дължи своето пиперливо ухание на молекулите лимонен и мирцен. Проучване, направено върху 40 мъже доброволци, установява, че вдишването на аромата за по-дълго време води до значително намаляване на тревожността и напрежението.
Бор – Японско проучване, проведено сред група хора сочи, че тази част от тях, които минавали през борова гора, имали намалени нива на стрес в сравнение с онези, които не минавали през нея. От дълги години популярна форма на релаксация в Япония са разходките в горите за укрепване на здравето. С помощта на ухаещите на бор свещи, можете да пренесете това спокойствие и във вашия дом.