Създаването на красиви, ръчно изработени свещи може да бъде много забавно и наистина приятно изживяване. Ако, обаче, все още сте “зелени”, е твърде вероятно да допуснете няколко често срещани грешки. А това ще доведе до разочароващи резултати за вас и със сигурност ще “срине” все още неукрепналото ви самочувствие. В тази публикация ще разгледаме някои от най-често допусканите грешки при правенето на свещи и ще се опитаме да ви предпазим от тях.

Грешка №1: Загрявате прекомерно вашите буркани / форми преди да излеете свещите
Преди да налеете разтопения восък, е много важно да се уверите, че вашите буркани / форми са добре затоплени. Защо? Студените съдове ще охладят восъка и той ще се свие неравномерно, вследствие на което повърхността на свещта ще стане неравна. И наистина няма да изглежда красива. За да не допуснете това трябва да отделете няколко минути, за да загреете предварително бурканите / формите. Можете да ги сложите за малко във фурната, във вряла вода или да ги затоплите със сешоар / пистолет за горещ въздух.

Грешка №2: Недобре центриран фитил
Неправилното разположение на фитила може да доведе до неравномерно изгаряне и дори тунелиране, при което восъкът в центъра на свещта ще изгори, оставяйки стени отстрани по съда. За да предотвратите това, внимателно центрирайте фитила, преди да излеете восъка. Можете да използвате специален държач или просто да измерите разстоянието от центъра до ръба на буркана от всички страни. Така ще бъдете сигурни, че фитилът е идеално позициониран.

Грешка № 3: Употреба на “универсален” фитил
Не всички фитили са еднакви! Различните восъци и аромати имат различни характеристики на горене. Вследствие на това използването на грешен фитил може да доведе до проблеми. Твърде вероятно е температурата на пламъка да бъде прекалено гореща, недостатъчно висока или дори да причини образуване на прекомерно количество дим и сажди. Изберете правилния фитил въз основа на вида на восъка и аромата, които използвате. Не забравяйте – винаги е по-добре да сгрешите с по-малък фитил, тъй като големият може да доведе до проблеми с безопасността при горене.

Грешка №4: Не правите тестове за горене
Преди да покажете гордо вашето творение или да го подарите на някой специален човек, не забравяйте да направите тест за горене! Това е от съществено значение, за да сте сигурни, че вашата свещ е безопасна за употреба. И също така гори красиво и равномерно. Запалете свещта и наблюдавайте пламъка. Той трябва да танцува весело, без да трепти прекалено или да пуши. Ако забележите проблеми, изгасете свещта и се опитайте да “отстраните” неизправностите.

Грешка № 5: Палите готовите свещи прекалено рано
Търпението е добродетел, особено когато става въпрос за производство на свещи. След като налеете своя шедьовър, е изключително важно да устоите на желанието да го тествате веднага. Свещите се нуждаят от време, за да изстинат. Това позволява на аромата да се свърже напълно с восъка. От друга страна свещта трябва да се втвърди добре. В зависимост от размера и вида, е възможно този процес да продължи от 24 до 72 часа. А ако става въпрос за натурални восъци, препоръчваме да изчакате поне 10 дни преди палене. А докато чакате, запалете закупена от магазина свещ и оставете магията с вашето творение просто да се случи…

Бонус съвет: Заложете на точното количество аромат
Намирането на идеалния аромат за вашата свещ е може би най-вълнуващата част от цялото преживяване. Но трябва, също така, да внимавате каква концентрация слагате. Прекомерно силното ухание със сигурност няма да бъде приятно за сетивата. Също така е много възможно да повлияе негативно на горенето на свещта. От друга страна, ако концентрацията е прекалено ниска, свещта ще мирише слабо. Експериментирайте с различни количества, за да намерите възможно най-добрата интензивност, която ще се хареса на вас и вашите клиенти.

Ако се опитате да следвате описаните по-горе съвети, за да избегнете посочените често срещани грешки, със сигурност ще създадете красиви, ароматни свещи, които горят идеално. Ето защо, разчитайки на своята креативност, прегледайте добре материалите, с които разполагате, и се заемайте за работа. Пожелаваме ви съвсем скоро да успеете да осветите вашия дом с топлия блясък на създадени с вашите собствени ръце свещи!

И не забравяйте – това е само отправна точка. Със сигурност всеки един производител на свещи може да добави съвети на база на своя собствен опит. И те в никакъв случай няма да бъдат неточни – напротив, биха вдъхновили и други да се впуснат в своето собствено пътешествие в производството на свещи.