Същност на свещите
Въпреки че са един от най-древните източници на светлина, свещите не са се променили особено през вековете. По своята същност те представляват восък или друг вид материал, използван като гориво, с “вграден” в себе си фитил, който, когато се запали, генерира светлина. Свещите се използват най-вече за осветление, а понякога и за отопление.

Свещите в Древността
Има доказателства, че първите свещи са направени от китова мас в Китай по време на династията Цин, около 200 години пр.н.е. В Индия, през същия период, са създадени свещи от остатъчен восък при варене на канела. След това са проведени множество опити с различни восъци и фитили.
Една от най-често влаганите суровини за направата на свещи е пчелният восък. Използва се от 40 г. пр.н.е. в Китай до откриването на синтетичните материали. Свещите от този период са се “произвеждали” в хартиени форми с фитили от оризова хартия.
Римляните са истински пионери в направата на свещи от пчелен восък. Те толкова се усъвършенстват в това направление, че в средата на 2 век палят такива свещи в затворени помещения без от тях да излиза дразнещ пушек.
Изключително интересен вариант за направата на свещи, датиращ от 1 век, се асоциира с вид риба, наречена еулахон. През периода, когато хвърля хайвера си, телесните й мазнини са толкова високи, че ако бъдат “събрани” и изсушени, могат да се запалят и използват като свещ.

Свещите в Европа
В Европа първи номадските племена произвеждат свещи. Това се случва през късния римски период. Свещите се правят от лой или животински мазнини, защото зехтинът (който римляните използват за лампи) почти не се среща в северните региони на Европа. След падането на Римската империя, количествата зехтин, налични в земите под нейно владение, също намаляват. Поради тази причина свещите от лой се разпространяват и в Западна Европа.

Свещите след 18 век
Такива са тенденциите до 18 век, когато започва ловът на китове. Установено е, че мазната течност, наречена “спермацет”, която се среща в главата на бозайника, може успешно да замени лойта. Спермацетът произвежда по-ярка светлина в по-големи количества. Освен това, за разлика от лойта, не мирише лошо.
По-късно са открити и други материали, подходящи за направата на свещи, които нямат нищо общо с лова на китове. Такива са маслата от ряпа и рапица, които не димят при горене. През 1850 г. Джеймс Йънг рафинира парафинов восък чрез дестилация на въглища. Парафиновият восък е с бял цвят, гори без да дими, не излъчва неприятна миризма и е евтин. Всичко това позволява неговото производство в по-големи количества, което го превръща в изключително популярна стока за съвременните домакинства.

Усъвършенстване на фитила
Значителни подобрения са направени и по отношение на фитилите. Те се изработват от различни материали – хартия, лен, коноп, памук и др. Имат различно време на изгаряне. Някои фитили се “подрязват” до определена дължина преди запалване на свещта. Други са “налети” с химикали, които контролират скоростта на изгаряне. Трети пък се навиват при горене и по този начин се подрязват сами.
Така с течение на годините се сбъдва мечтата на Гьоте – “Не знам какво по-хубаво нещо може да се изобрети от свещ, която не пуши”.

Предназначение и употреба на свещите
Освен за осветление, свещите могат да се използват и като таймер. Това се дължи на факта, че те имат относително постоянна скорост на горене. За тази цел свещите се маркират отвън с линии, които представляват часове (или в случай, че са много големи – дни). Те “отброяват” времето, което става по следния начин: когато свещта изгори до маркировката, разтопеният восък се отделя и пада върху метална плоча, издавайки звук. Това индикира, че е изминал съответният времеви период.

Свещите днес
Въпреки че не са основен източник на светлина, свещите и до днес се използват за декорация и/или украса на нашите домове. Неизменна част са от тържествата за рождени дни и различни религиозни събития и ритуали. Създават приятна празнична атмосфера за романтична вечеря с любимия човек или ободряващо сутрешно кафе със скъп приятел. И не на последно място в екстремни ситуации или по време на авария могат да се използват като източник на светлина.
Обикновени, цветни или ароматизирани – можете да изберете свещи по ваш вкус от нашия богат каталог Light club.