Ако кажем, че един вид восък е „по-добър“ от друг, това няма да бъде никога вярно на 100%. Соевият восък и парафинът имат различни физични свойства, които ги правят “подходящи” за различни видове производства на свещи. Важното в случая е, че и двата восъка не са пожароопасни. Ако, разбира се, се спазват всички правила за безопасност.
Парафинът се получава от нефт или суров петрол като страничен продукт в процеса на пречистване. Традиционно този тип восък се използва за направата на свещи, хранителни продукти (като, например, покритие на ябълки) и стоки за дома (гипсокартон, восъчна хартия, пастели и др.).
Соевият восък, от друга страна, се прави от хидрогенирано соево масло. Зърната на растението преминават през процес на рафиниране, за да се превърнат в масло и в крайна сметка във восък.
Както парафинът, така и соевият восък се считат за нетоксични. От гледна точка на това, че е устойчив и „изцяло естествен“, соевият восък на растителна основа със сигурност има свои плюсове пред парафина, който е синтетичен.

Свещите от соев восък притежават и други големи предимства, сред които:

  • Задържат аромата по-дълго;
  • Горят по-продължително време;
  • Отделят по-малко сажди.

 

СОЕВИЯТ ВОСЪК СЪХРАНЯВА АРОМАТА ЗА ПО-ДЪЛГО ВРЕМЕ В СРАВНЕНИЕ С ПАРАФИНА
В повечето случаи маслата, които отделят любимите ни аромати, “издържат” по-дълго време, ако се вложат в свещ от соев восък, отколкото в обикновена парафинова свещ. На какво се дължи това? Соевият восък има по-висока молекулна плътност от парафина. Доказано е, че восъците с по-голяма молекулна плътност задържат аромата за по-дълги периоди от време в сравнение с по-леките восъци. Това е така, защото е по-трудно за молекулите на аромата да “избягат” от по-тежките восъци.
С други думи, ароматът на парафиновата свещ може да намалее и дори да изчезне с времето, докато при равни други условия соевата свещ го съхранява за по-дълго.

СВЕЩИТЕ ОТ СОЕВ ВОСЪК ИМАТ ПО-ДЪЛГО ВРЕМЕ НА ГОРЕНЕ
Тъй като соевият восък е по-плътен от парафина, е необходима много повече енергия, за да се стопи. В резултат на това соевите свещи горят с по-бавна скорост от парафиновите, докато вие се наслаждавате на удоволствието да ги наблюдавате.
Въпреки това има много други фактори, които определят колко бързо или бавно гори вашата свещ, като, например, височина, диаметър, вид и дължина на фитила, използвани добавки и т.н.
Но ако приемем, че всичко останало е еднакво, свещите от соев восък горят около 30% до 50% по-дълго от парафиновите си аналози.

СОЕВИЯТ ВОСЪК ПРОИЗВЕЖДА ПО-МАЛКО САЖДИ
Всички свещи при горене неизбежно произвеждат малко количество сажди. С течение на времето те могат да оцветят красивия съд / буркан в черно. В екстремни случаи саждите е възможно да оцветят завесите, а също и стените.
Ако соева и парафинова свещ се поставят на едно и също място при еднакви условия, парафиновата свещ ще произведе много повече сажди от соевата.
Проучване от 2002 г. относно характеристиките на горене на свещи от соя и парафин установява, че вторите произвеждат значително по-голямо количество сажди. В допълнение, саждите от соеви свещи обикновено са по-светли на цвят и се забелязват по-малко.