Чудите ли се дали е позволено да носите свещи на борда на самолета следващия път, когато летите? Може би искате да ги подарите на приятел или роднина в друга държава? Или сте се влюбили в някоя свещ по време на вашата ваканция и не можете да устоите на желанието да я занесете у дома. В тази статия ще обсъдим какви видове свещи са разрешени да се носят на борда на самолет и как да ги опаковате безопасно.

Всъщност разрешено ли е да вземете свещи на самолета?
Според международните закони имате право да качите повечето видове свещи на самолет. За свещите, произведени от твърд восък, практически няма никакви ограничения. Освен, разбира се, да не ги палите на борда.
Ако възнамерявате да пътувате със свещи в ръчния багаж, най-добре е да ги извадите от там и да ги поставите в кош, когато преминавате през контролно-пропускателния пункт на летището. В повечето случаи служителите там ще поискат допълнително сканиране, ако не успеят да ги идентифицират с машината.

Ето и основните правила при качване на свещи на самолет:

 1. Твърдите свещи са разрешени както в ръчния, така и в чекирания багаж.
 2. Гел свещи не можете да носите в ръчните чанти, но пък можете да ги сложите в чекирания багаж.
 3. Няма ограничение за размера или броя на свещите, които е разрешено да вземете.

Имате право да носите свещи както в ръчния, така и в чекирания багаж, стига да са твърди, т.е. изработени от парафин, соя, пчелен, палмов или кокосов восък. Те могат да бъдат във всякакъв вид съдове – стъклени, метални, керамични. Могат, също така, да бъдат и правостоящи (без контейнер).
Така наречените гел свещи съдържат гумен прозрачен гел восък, направен от 5% полимерна смола и 95% минерално масло. Те са проектирани да горят по-дълго време от твърдите восъчни свещи. В интернет, обаче, има прекалено много истории за експлодиращи гел свещи. Ето защо се считат за твърде опасни, за да се сложат в ръчния багаж. Затова ако планирате да вземете такива свещи на път (макар че не ви съветваме да го правите), не забравяйте да ги сложите в чекирания багаж.
Няма никакви ограничения за размера или броя на свещите, които носите. Ако можете да ги поберете в чантата, нямате грижи. И все пак – всичко трябва да бъде в рамките на нормалното. Защото “окончателното решение дали даден артикул да премине през контролно-пропускателния пункт зависи от служителя на летището”.

А има ли ограничения за кибритите?
Ако сте купили красива кибритена кутия, вдъхновена от арт деко стила, можете да я вземете със себе си в ръчния багаж, но не и в чекирания.
Кибритите, които се запалват при триене във всяка твърда или груба повърхност, са забранени, защото е много вероятно по невнимание да причинят пожар на борда. От друга страна, традиционните кибрити, които се палят само при триене в специалната лента отстрани на кутията, са много по-безопасни.

Как да опаковате свещите в чекирания багаж?
Сега, когато вече знаете какво е позволено и какво не, нека обърнем внимание на опаковането на свещите. Те могат да бъдат доста чупливи, особено ако са в стъклени контейнери. Най-добре е да ги държите в ръчния си багаж и да ги вземете с вас на борда. Така ще можете да следите отблизо какво се случва с тях по време на вашето пътуване.
Опаковането им в чекирания багаж, от друга страна, е по-рисковано. Вероятно сте гледали видеоклипове на работници, които хвърлят куфари във и извън самолета. Ето защо това със сигурност не е подходящо място за свещи.

Ако все пак се налага да опаковате свещи в чекирания багаж, ето няколко съвета как точно да го направите:

 • Поставете свещите в прозрачни торбички с цип, които ще предпазят останалия ви багаж, ако част от восъка омекне и се разтопи при транспортиране.
 • Сложете свещите в централната част на куфара.
 • Ако свещта е в контейнер (стъклен или керамичен), задължително я увийте в подходящ опаковъчен материал (бъбъл фолио или смачкана хартия) от всички страни.
 • Дрехите също могат да бъдат чудесен опаковъчен материал. Важно е, обаче, да не позволявате те да има пряк контакт със свещите. Помислете какво ще се случи, ако восъкът се разтопи. Много вероятно е вашата любима блуза или панталон да се сдобият с петно или да се оцветят от боите.
 • Напълнете куфара си добре. Нека в него няма никакво празно място, за да не може багажът ви да се размести.
 • Залепете стикер „Чупливо“ на вашия куфар. Това, разбира се, няма да ви гарантира, че чантата ви ще бъде “третирана” внимателно. Но все пак е по-добре от нищо.

 

Как да опаковате свещи в ръчния си багаж?
Чупливи предмети като свещи, например, е най-добре да се съхраняват в ръчния багаж. Но въпреки това, те често пъти са обект на допълнителен контрол от страна на охраната на летището. Може би това се дължи на начина, по който изглежда восъкът, докато преминава през рентгеновата машина. Или служителят на летището асоциира свещите задължително с огън. И се притеснява прекалено много за опасността от възникване на пожар.

И все пак – ето какво препоръчваме, ако искате да носите свещи в ръчния си багаж:

 • Опаковайте свещта близо до горната част на чантата си, за да можете да я извадите бързо, ако е необходимо.
 • Поставете я в прозрачна торбичка с цип или отворена кутия, която е достъпна при проверка на сигурността.
 • Още по-лесно би било, ако я извадите от чантата си преди преминаване през рентгена.
 • Не опаковайте свещта си като подарък преди полета. Много вероятно е охраната на летището да ви помоли да я разопаковате.

В общи линии това е всичко, което трябва да знаете за носенето на свещи в самолет. Надяваме се, тези съвети да са ви били полезни. И да ви спестят някои притеснения при следващото ви пътуване.