Както знаете, свещите са най-предпочитаните за създаването на романтична обстановка и специална атмосфера. В тях има нещо магично, нали?

А какво по-романтично и магично, от тайнството на брака и обещанието за вечна любов…

Сватбените тържества са неизменно свързани със свещи – от декорация за маса, романтична обстрановка на открито, подаръци за гости, но основно и неизменно присъствие имат в същинският ритуал венчавка.

Запалените свещи, които младоженците държат в ръце, символизират важността на извършваното тайнство и благодатната светлина, която се получава тогава.

Какъв е ритуала у нас?

Най-често, ритуалът се тълкува като прехвърлянето на огъня от огнището на родителите към младата двойка. В някои краища на родината ни, семейното огнище предават родителите на булката, като пазител на огнището е жената.

Най-популярна традиция се извършва по време на венчавката в църквата, когато младоженците държат запалените ритуални свещи, свързани с обща панделка, символ на връзката между тях и пазенето на семейното огнище.

След ритуала, свещите се прибират и се палят на всяка годишнина и семеен празник за здраве и късмет.

Особено внимание се обръща на декора на свещите за ритуала. Често се използват ръчно изработени свещи, украсени с панделки, пайети, изкуствени цветя, изработени индивидуално според темата на сватбата и предпочитанията на младоженците.

Каквото и да изберете, запазете магията на тайнството и пазете семейният огън дълги години.