Свещта – символ на световния мир е отличителна забележителност на магистрала 30 в САЩ. Разположена е близо до южния край на град Скапус, щата Орегон. Висока е 15,24 м, а диаметърът й е 5,5 м. Свещта първоначално е покрита с над 20 тона разноцветен восък, а на върха й има поставен фитил. Построена е от Дарел Брок и неговото семейство. Те реконструират опожарена ферма за млечни продукти в Скапус и започват бизнес със свещи, създавайки компания Western Candle. През 1971 г семейство Брок използва централната част на зърнохранилището на фермата, за да построи забележителния проект.
Дарел Брок е едва 23 годишно момче, когато пристига в Орегон от малка ферма в Южна Дакота през 1955 г. Започва работа във фабрика за свещи в Портланд. През 1959 г. участва в изграждането на 7 метровата стогодишна свещ в град Дамаскъс. Оттук му хрумва идеята да построи нещо подобно, което да бъде достатъчно грандиозно, за да покаже своите умения на жителите на град Скапус. Старият силоз му предоставя идеалната възможност да осъществи намеренията си. Брок го обвива с телена мрежа и след това използва тръба, дълга 122 м, за да пренесе горещ восък до върха на конструкцията и да покрие решетката. Система от тръбопроводи, изградена вътре в силоза, не позволява топенето на восъка през лятото. Горенето на фитила се поддържа с помощта на нефт и природен газ.
Брокс моли губернатора Том Маккол да помогне за утвърждаването на свещта като символ на световния мир, тъй като президентът Никсън му отказва. За целта на 9 май 1971 г. организира пищно тържество по случай Деня на майката. Губернаторът приема поканата и държи реч пред около 5000 човека. Според него начинанието на Брок е достойно за похвала. Нарича събитието „изключително важен ден за Орегон, Съединените американски щати и всички граждани-патриоти“. Заедно Маккол и Брок запалват Свещта с 18-метрова кибритена клечка, а служителите на Western Candle се издигат с помощта на специална машина на нужната височина, за да достигнат фитила.
Свещта на мира влиза в книгата на Гинес като най-голямата свещ в света. Всеки сезон се боядисва в различен цвят, характерен за времето от годината. През коледния сезон, например, е червена и се окичва с множество коледни лампички.
Годините, обаче, оставят своя отпечатък върху Свещта. Следващият собственик я боядисва в червен цвят, като преди това заменя восъка с бетон. Поради притеснения за околната среда и много високите сметки за гас вместо оригиналния фитил е сложена електрическа неонова светлина. През 2015 г. Weather.com, уебсайт за времето и пътувания, избира свещта за най-невероятната крайпътна атракция на Орегон.
Въпреки че компания Western Candle отдавна вече не съществува, Свещта в Скапус продължава да бъде частна собственост и служи като символ на желанието за световен мир. Представлява голяма забележителност за местните жители и хората, пътуващи по долното течение на река Колумбия. През последните години регионът Скапус преживява невиждан досега разцвет. Това е и причината местните жители да се опасяват, че с цел преустройство, свещта може да бъде разрушена.