Често пъти за да предизвикаме подсъзнателно приятни чувства и емоции, използваме различни аромати, с които “украсяваме” нашата стая и/или дом.
Независимо дали сме вкъщи и релаксираме, забавляваме нашите гости, празнуваме с приятели или сме се фокусирали върху работата – изпълването на стаята с приятни ухания е чудесен начин да подобрим нашето настроение и атмосфера като цяло.
На пазара има стотици предложения под формата на луксозни свещи, спрейове за стая, ароматни дифузери и т.н. И пак е изключително трудно да открием перфектното ухание, в което да се влюбим. На всички желаещи предлагаме отправна точка – списък с 10-те най-популярни луксозни аромати за дома тази година в зависимост от тяхното търсене.

А ето ги и първите 5:
1. Ванилия
2. Роза
3. Лавандула
4. Кафе
5. Кокос

1. Ванилия
Известна като любимия аромат на хората в световен мащаб, ванилията е култивирана и отгледана за първи път преди около 900 години от древното племе Тотонаки в Мексико. След завладяването на тотонаките от ацтеките, ванилията се превръща в уникален символ на почит към техните крале.
Оттогава скромното на пръв поглед растение става базов аромат за редица парфюми и парфюмни композиции. Класифицира се като сладък, кремообразен, успокояващ аромат с екзотични нотки. Исторически погледнато, ванилията принадлежи към семейството на кехлибара. Уханието й е доста силно, даже тежко и стои в основата на съблазнителните и сладострастни аромати.

2. Роза
Символ на романтика, страст и красота повече от хиляда години, розите са перфектният аромат, който показва колко много обичаме някого. Използването му датира от историята на Клеопатра, която напълнила будоара си с прясно откъснати розови листенца, за да очарова Марк Антоний. В наши дни розата е синоним на модерния женски аромат.
Уникалното ухание се дължи на розовите оксиди, които произвеждат флорални зелени връхни нотки в комбинация с ухание на сладост, плодове и мента. Ароматът е прекрасен, мистериозен и емоционален, идеален ако сте планирали романтична вечер с вашия партньор. Розата е в състояние да сътвори чудеса за една наистина релаксираща нощ. Със сигурност ще пречисти вашите сетива с успокояващ, възстановяващ аромат, който подобрява както дишането, така и паметта.

3. Лавандула
Родом от планинските райони на Средиземноморието, лавандулата помага на хората да се отпуснат и да облекчат стреса още от най-дълбока древност. Лавандуловото масло се използва за първи път като парфюм от египтяните преди около 2500 години. Става изключително популярно и сред гърците и римляните както заради уханието, така и заради лечебните си свойства.
Научно доказано е, че вдишването на флоралния аромат на лавандула се бори със стреса и намалява тревожността. Този успокояващ ефект произтича от един от химическите компоненти в маслото – линанол, който задейства определени мозъчни рецептори, благодарение на които ние се чувстваме спокойни. Твърди се, че ароматът на лавандула помага в борбата с депресията, намалява безсънието и дори действа като леко болкоуспокояващо.

4. Кафе
Кафето е част от ежедневния ритуал за много, ако не и за по-голямата част от хората по света. Повече от просто стимулираща напитка, то притежава топъл, успокояващ аромат, който се цени високо дори и от тези, които не го употребяват. Всъщност изследванията показват, че самата миризма на кафе подобрява паметта, бдителността и когнитивните способности на човек.
Богатият аромат на печено кафе се дължи на т.нар. “реакция на Майлард (Maillard reaction)”, която описва взаимодействието между захари и различни протеини и аминокиселини за образуване на аромати и ароматни съединения. Към тези съединения спада и 2-фурфурилтиолът, който е основният източник на миризмата на “печено кафе”, подсилен от плодови алдехиди, наподобяващи карамел фурани, пиразини със земни нотки и опушени феноли.

5. Кокос
Често наричан “уханието на лятото”, кокосът се възхвалява като един от най-свежите и флорални аромати от всички. Всъщност представлява тропическо растение (точно така – растение, а не дърво). Смята се, че произхожда от Югоизточна Азия и по-специално от Индо-Малайската област. Благодарение на кокосовите орехи се създава наподобяваща СПА, древна атмосфера. Кокосът представлява едновременно плод, ядка и семе.
Въпреки че все още се провеждат проучвания за точните ползи от кокосовия орех, няма спор, че той е богат на хранителни вещества и минерали. В наши дни се използва за готвене, почистване и детоксикация. Ароматът на кокосови орехи пренася сетивата в една земя на островен бриз и палми, създавайки успокояваща безгрижна атмосфера. Ето защо той е толкова популярен в цял свят.