6. Канела
Растението канела произхожда от Шри Ланка, Западна Индия и Южна Америка. Някога се е ценяло повече и от златото. Било известно в цял свят с невероятния си аромат. Представлявало неизменна част от религиозните обичаи в редица държави.
В наши дни ароматът на канела създава асоциация за спокойствие и уют. Подправката често пъти се явява последната “перфектна съставка” за редица уникални домашни рецепти. Пикантна и пиперлива, канелата се харесва еднакво и на мъжете, и на жените. Примамва всеки, който се “сблъска” с нея. Комбинира се изключително добре с други аромати като джинджифил и ванилия.
Освен всичко останало канелата помага за понижаване нивата на кръвната захар и холестерола при хора, страдащи от диабет. Смята се, че основната й съставка – канеленият алдехид, е главният “виновник” за нейните потенциални ползи.

7. Сандалово дърво
Сандаловото дърво е едно от най-скъпите дървета в световен мащаб. Цени се изключително високо в будистката и индийската култура. Има над 4000 години историческо и духовно развитие. Заради своите “изискани” качества, често пъти е наричано „входна точка“ към луксозните домашни аромати.
Отличително дълбокото и същевременно нежно дървесно ухание се дължи на етеричните масла, извлечени от дървесината и корените на растението. Примамва неустоимо сетивата и притежава неповторими нотки на изисканост и екзотика. Щипка сандалово дърво прави чудеса, когато се смеси с други дървесни или земни аромати, сред които кедър, пачули, ветивер и ванилия. Създадените топли, ободряващи комбинации се характеризират с изключителна дълбочина и комплексност.

8. Бор
Борът е вечнозелено иглолистно дърво с твърди клонки и меки иглички. Обикновено вирее в просторните планински райони, а през зимата е неизменна част от коледната украса на всеки дом.
Земният, леко цитрусов аромат на практика винаги е бил синоним на празничния сезон, носейки със себе си усещане за топлина, комфорт и носталгия. Хората обичат приятното ухание на гора, което ободрява сетивата и носи със себе си прилив на енергията.

9. Кедър
Маслото от кедрово дърво се използва в парфюмните композиции от години, придавяйки нотка на елегантност и чувственост. Има специфично ухание, което се харесва на почти всички. Счита се за един от най-универсалните аромати в световен мащаб.
Родом от планинските райони на Хималаите в Азия и някои части на Европа, кедровите дървета достигат височина до 3200 метра. Ето защо не е изненада, че египтяните са ги смятали за най-добрия материал за построяване на корабите в техните пирамиди. Индианците почитали кедъра, защото вярвали, че държи злите духове настрана. Днес ароматът на кедровото дърво се слави като една от най-древните парфюмни съставки и е сред най-популярните базови нотки.

10. Шоколад
Какаовото дърво, което толкова много обичаме, още от Древността се е считало за изключително вкусно и любимо на всички лакомство. Познат на древните Маи, шоколадът е известен със съдържанието на близо 600 съединения. Все пак науката и проучванията не са в състояние да идентифицират точно кои компоненти предизвикват примамливия му аромат. Ацтеките дори вярвали, че боговете са им дали шоколада като подарък и са го търгували изключително успешно.
Сравняван с хубавото вино, шоколадът (по-специално тъмният) е едно от най-изтънчените и луксозни лакомства в световен мащаб. И не на последно място – да не забравяме неговия завладяващ, богат и пищен аромат, превръщащ го в идеалното допълнение към редица парфюми.