Коледа със сигурност е празникът, който се чества от най-много хора по света. Тържествата се организират по най-различни начини в зависимост от традициите и вярванията на съответната общност. Факт е, че Коледа създава страхотно празнично настроение и е повод милиони хора да прекарат време със своите семейства и приятели. Завладяващо е как един обичай се пренася от поколение на поколение, точно както запалените свещи по време на коледните тържества.

В чест на раждането на Исус
Връзката между свещите и Коледа може да се проследи още от Средновековието, както е записано и в Библията. Голям брой християни спазват обичая, отбелязващ раждането на нашия Спасител. Запалените свещи на Бъдни вечер символизират Витлеемската звезда, която е напътствала влъхвите към яслите, в които е роден Исус.
Друга група християни смятат Исус за “светлината на живота” и палят свещи по Коледа, за да отпразнуват раждането му. Свещите се оставят да горят през цялата нощ на Бъдни вечер до самия Коледен ден. Днес някои християни организират служби със свещи, които включват осветяване на местата за поклонение, като едновременно с това пеят коледни песни.
Вярващите в отделните региони палят свещи по различни причини и по коренно различен начин. Например в страни като Южна Индия обикновено се използват глинени газени лампи, които след това се поставят на покривите, за да се отпразнува Коледа. В Китай християните украсяват своите коледни елхи и домове с хартиени лампички, които създадат невероятно празнично настроение.

Създаване на романтична обстановка с помощта на тематичен за празника аромат
Друга група хора използват ароматни свещи, за да създадат наистина празнична атмосфера в своите домове. Без значение дали става въпрос за планирана романтична или традиционната коледна вечеря с любимите хора. Този вид свещи се предлагат най-често с аромат на канела, портокал, бор, сандалово дърво, ванилия и въобще всяко едно ухание, което напомня за най-вълнуващия сезон от годината. И сякаш насищат домовете с обич, надежда и доброта.

Декориране на дома за създаване на коледно настроение
През 19-ти век производителите на свещи и собствениците на бакалии в Англия подарявали на своите клиенти свещи, които хората палели в празничния ден. Украсата за Коледа не се считала за завършена, ако в нея нямало свещи. Така с течение на годините свещите се превърнали в един от любимите елементи за декорация през Коледния сезон. Със сигурност вашите гости ще се почувстват ценени и обичани, ако на масата има запалени коледни свещи или пък получат такива като коледен подарък.

Други традиции и обичаи, неизменно свързани със свещите
По време на празненствата, бележещи древното зимно слънцестоене, хората посрещали пролетния сезон със свещи. В миналото те се използвали и при провеждане на редица други тържества, включително и за еврейския празник Ханука. По своята същност Ханука се асоциира с т.нар. “фестивал на светлините”, празнуващ се през зимния сезон. Характеризира се със запалване на различни размери свещи, подредени по определен начин, с цел изваждане на показ на тяхната истинска красота. Празникът отбелязва повторното освещаване на Йерусалимския храм.

Като заключение можем да кажем, че свещите присъстват в живота на хората от най-дълбока древност. Създават празнична атмосфера и подобряват настроението. Но надяваме се ще се съгласите с нас, че най-голямо значение имат за коледните празници. Свързват се с добротата и положителните емоции, които се носят във въздуха през този сезон от годината. И всяка една от тях е красива – по свой собствен начин. Без значение от цвета, големината и формата…