“Няма толкова тъмнина в целия свят, способна да изгаси светлината дори на една малка свещ” – Robert Alden.

В продължение на хилядолетия хората поставят свещи на первазите на своите прозорци, най-вече през студените зимни месеци. Традицията датира още от колониалната епоха. Символиката зад свещта на прозореца е различна за отделните култури, религии и исторически периоди. Без значение, обаче, каква е причината, свещта винаги е била огледален образ на светлината, топлината и домашния уют. Хората са я палили от огъня в камината, който в продължение на векове и бил център на семейния живот.

Понякога семействата палят свещи и ги слагат на прозорците на домовете си заради свой близък, който е надалеч. Светлината изпълнява ролята на фар в нощта. Така хората намират обратния път до дома. По същия начин свещта на прозореца е знак за уморените пътници, търсещи място за отдих, че в къщата се дават стаи под наем. Може да се постави, за да подскаже на другите, че в този дом се радват на “добри вести”, а също и че хората тук са приятелски настроени. По време на религиозното потисничество в Ирландия свещта на прозореца по Коледа е знак за свещениците, че са добре дошли в съответната къща, и със сигурност ще намерят подслон.

Традицията да се поставя свещ на прозореца продължава в много домове и до днес. Представлява своеобразен начин за борба с тъмнината, нощта, зимата и света като цяло. Освен това е знак да кажеш на съседите, че са добре дошли и да споделиш с тях светлината. Без значение дали запалването на свещ за вас е нещо лично, гледате на него като на стар семеен обичай или го правите заради любим човек, резултатът винаги е един и същ. Свещта носи със себе си топлина, уют и светлина. С нейна помощ вие установявате неразрушима връзка със заобикалящите ви хора.

Статистиката сочи, че през Коледния сезон се слагат най-много свещи на прозорците. Трябва, обаче, да запомним и спазваме няколко основни принципа. Първо – необходимо е да се уверим, че свещта ще изгори безопасно на перваза. Ето защо наблизо не се позволява да има висящи завеси или лесно запалими предмети. Тя не бива да се оставя на място, където се усеща движение на въздушни маси. Също така трябва да имаме предвид, че студът през стъклото може да повлияе на горенето на свещите. Ако няма течение, това може и да не стане или поне да бъде в по-малко забележима степен.

Ние, от фирма Евриком, ви предлагаме свещи Light club от нашия каталог. Те са с изключително високо качество, горят много добре, не текат и не пушат. Можете да ги разгледате в раздел “СВЕЩИ LIGHT CLUB”.