Харесвате ли уюта, който създават свещите? А знаете ли че:
1. При нулева гравитация пламъкът на свещта е кръгъл и син.
2. Когато духнете свещите от тортата за рожден ден увеличавате броя на бактериите, попаднали върху нея, с цели 1400%.
3. Самата традиция да се поставят свещи върху тортата за рожден ден датира от древните гърци. Те са ги палели в знак на почит към многобройните си богове и богини. Сред тях основна роля имала богинята на луната Артемида. Кръглата торта символизирала луната, а добавените свещи – отразената от нея светлина.
4. Преди създаването на истинските часовници е имало часовници-свещи, които са изгаряли за определен период от време. За “включване” на алармата е трябвало да забиете пирон на определена височина. Падайки върху металната поставка, пиронът издавал силен звук, който сигнализирал, че времето е изтекло.
5. Подводниците и космическите станции изгаряли специални свещи, отделящи кислород. Целта била да се използват като резервен вариант в случай на повреда на електронните им системи за производство на кислород.
6. През последните часове на музикалния фестивал “Woodstock 99” организация за опазване на мира раздала свещи на публиката. Целта й била да организира своеобразно бдение. Публиката използвала свещите за създаване на “аудио кула” и палене на високи огньове.
7. Когато Османската империя напада града на Скендербег през 1450 г. (б.р. национален герой на Албания), той поставя свещи върху рогата на кози и ги изпраща в планината през нощта. Докато османците атакуват стадото животни, считайки, че срещу тях стоят техните врагове, Скендербег побеждава многобройната им армия, атакувайки ги в тила.
8. Свещите имат „спомени“ – ако не се оставят да горят достатъчно дълго, за да се стопи ръбът им, се образува „пръстен с памет“. При последващо запалване свещта не се разтопява, оформяйки т.нар. “тунел”.
9. Съществуват парфюми и свещи с аромат на хартия, които имитират миризмата на прясно отпечатани книги, стари томове и библиотеки. Някои свещи дори са вдъхновени от миризмата, разнасяща се из въздуха на Оксфордската библиотека.
10. Детският мемориал на Холокоста в Израел има огледална зала, осветена само от 6 свещи, чиито отражения изглеждат като безброй звезди в небето, символизиращи 1,5 милиона убити деца.
11. В Скандинавия е традиция да се носи корона от запалени свещи.
12. Коледните елхи първоначално били украсени със запалени свещи. В голяма част от европейските домове тази традиция е запазена и до днес.
13. Едно от първите предложения за лятно часово време е на Бенджамин Франклин. Той бил изключително ядосан заради високата цена на восъка и факта, че французите палят толкова много свещи през нощта. Ето защо предложил да се събуждаме по-рано, за да можем да се възползваме максимално от естествената дневна светлина.