Научете се как правилно да вадите готовите свещи от формите, които използвате, били те силиконови, пластмасови или метални. Изборът на восък, определено, е изключително важен и тук няма значение дали става въпрос за цилиндри, сфери, розички и т.н. В допълнение към това има още няколко неща, на които е добре да обърнете внимание. Затова смятаме, че следващите съвети и трикове ще ви бъдат от полза, за да избегнете отчупване на парченца восък при вадене на свещите от формите.

1. Изчакайте достатъчно дълго време
Оставете восъка да изстине напълно, преди да се опитате да извадите свещите от формите. Обикновено за процеса са необходими няколко часа. Въпреки това ние ви съветваме да изчакате цял ден. Това ще даде на восъка допълнително време, за да се втвърди напълно и да запази формата си.

2. Охладете молдовете добре
Вероятно знаете, че восъкът се свива, когато се охлажда. Поставянето на свещта в хладилник за няколко минути може да улесни нейното безпроблемно изваждане от формата впоследствие. Ако в момента правите много свещи едновременно, просто ги преместете в по-хладна стая. Охлаждането на стаята, в която се намират свещите в момента, също би било удачен вариант.
Избягвайте, обаче, да оставяте формите със свещите в хладилник за повече от 10 минути. Продължителното излагане на студен въздух може да доведе до прекалено свиване на восъка и в резултат на това – последващо напукване. Наблюдавайте свещите внимателно и ги проверявайте през малки интервали от време – най-много 5 минути след поставяне в хладилника.

3. Не бързайте
Бавно отдалечете формата от восъка, преди да се опитате да я извадите нацяло. Издърпайте я настрани, достатъчно, за да прекъснете контакта между нея и свещта. След като се уверите, че восъкът вече не е залепнал за формата, започнете да разделяте двете повърхности леко и бавно. Ако е необходимо, отделете допълнително време и внимавайте най-вече със зоните, които усещате, че са по-устойчиви.

4. Използвайте спрей за по-лесно вадене на свещите от формите
Тези спрейове работят на принципа на незалепващите спрейове за готвене. Напръскването на тънък слой помага и в голяма степен предотвратява залепването на свещите и восъка по формите. Не всички подобни спрейове, обаче, са подходящи за силиконови форми. Ето защо е необходимо да прочетете внимателно упътванията преди употреба. Препоръчваме да потърсите „спрей за по-лесно изваждане на свещи от формите“ – онлайн или в местните специализирани магазини.

5. Опитвайте отново и отново
За да свикнете да работите със силиконови форми с множество малки компоненти е нужна практика. Когато отстранявате восък от по-комплексни молдове, инвестирайте време просто да наблюдавате как се държи восъкът по време на процеса на вадене. Обърнете особено внимание на всички участъци, които постоянно се отчупват или се захващат за матрицата.

6. Направете т.нар. “освобождаващ прорез”
Ако сте идентифицирали проблемни зони в силиконовите форми, които използвате, направете прорези за по-лесно освобождаване. Последните са особено подходящи за молдове, склонни към счупване или залепване на восък при вадене на свещта. Със сигурност ще ви бъдат от полза, ако искате да направите красиви цветя с много детайли или свещи с формата на човешко тяло.
Направете прорез около проблемната зона с помощта на резец или нож. Преди да налеете восъка във формата, сложете тиксо, за да не изтече. Когато восъкът изстине напълно и вече е готов за отстраняване, махнете тиксото, след което внимателно започнете да отлепяте формата. Препоръчваме ви да започнете първо от освобождаващия процеп.
Въпреки че е възможно малко количество восък да изтече, преди да се охлади, тази техника е чудесна за ултра нежни детайли. Пробвайте многократно, като предварително подготвите и подходящо работно място!

Надяваме се, изброените по-горе техники да ви бъдат наистина полезни. Пробвайте една или няколко и сме сигурни, че положителните резултати няма да закъснеят.