Октомври вероятно е най-известен с едно нещо – Хелоуин. Това, което днес познаваме като “Хелоуин”, всъщност произлиза от древните келтски празници. Келтският народ не е разделял годината на месеци, както правим ние днес. Вместо това те я “разсичали” на две половини: една светла и една тъмна. В полунощ на 31 октомври започвала тъмната половина от годината, известна като „Краят на лятото“ или Samhuinn.
Смята се също, че Samhuinn (произнася се „са “) е времето, когато бариерата между царството на живите и царството на мъртвите е най-тънка. От тези келтски празненства са предадени множество традиции, някои от които са се запазили и до днес.

Сега нека ви разкажем за тях…

1. Обикаляне по домовете
Една от най-популярните традиции на Хелоуин, която все още се практикува и днес, е „Лакомство или пакост“. Това е моментът, когато се обличате, обикновено като нещо страшно и ходите по домовете, молейки за лакомства. Тези, които отказват да ви дадат, биват наказвани, най-често с трик или шега.
Актът на почерпката идва от практиката да се оставят дарове на праговете, за да се успокоят всички злонамерени духове, които обикалят наоколо. Хората се обличали с надеждата, костюмите да прикрият човешкия им облик, което ще им позволи да се слеят с неземните посетители.

2. Вечерята
По време на Samhuinn се организирала празнична вечеря за всички мъртви предци и близки. Задължително на масата имало едно допълнително място, определено за починалите. Храната била сервирана върху специална чиния и всички гости се хранели мълчаливо. Вратата на стаята се оставяла отворена, за да могат мъртвите да се присъединят към живите. След приключване на вечерята, храната, оставена на специално отреденото място, се изнасяла навън и се оставяла на открито.

3. Свещи
Въпреки че свещите може би ви звучат като очевиден избор за Хелоуин, те също били част от традицията на празника. Хората ги палели и поставяли около домовете си, за да насочат изгубените духове и да ги ориентират къде могат да открият топла вечеря.

4. Кръстове
По време на Samhuinn се правели кръстове от клонките на офика и се завързвали с червена връв, за да прогонят злите духове.
В келтската митология офиката се разглеждала като дървото на живота. Символизирала смелост и мъдрост. И не само това – плодовете на дървото, заради червения си цвят, се използвали за защита и се свързвали със сътворението и живота. А ако се вгледате добре в долната част на зрънцето ще зебележите формата на пентаграма – също древен защитен символ.

5. Издълбана ряпа
Нямаше да е Хелоуин без издълбани тикви… В миналото хората използвали ряпа, защото била по-лесно достъпна и широко разпространена. В ряпата издълбавали гротескни лица и поставяли запалена свещ вътре, чието предназначение било да изплаши нежеланите посетители… Ряпата обаче се издълбава много трудно. Поради тази причина хората преминали към значително по-меките тикви!

6. Ябълкова кора
Мнозина вярвали, че по време на Samhuinn времето се движи по различен начин, което позволява да се предскаже или да се погледне в бъдещето. Ябълковата кора се използвала от неомъжените жени, за да се опитат да “видят” бъдещия си съпруг. Кората се хвърляла през рамо и в зависимост от формата й при падане те гадаели какви ще бъдат инициалите на мъжа, за когото някой ден ще се омъжат.

7. Лешници
Лешниците се използвали по същия начин като ябълковите кори по-горе. Всеки лешник получавал име на потенциален ухажор, след което те се хвърляли в огъня. Според вярването който лешник пръв изскочи от огъня, за този мъж щяла да се омъжи девойката.

Както и да решите да прекарате празника, свещите биха били отново перфектния избор за създаване на подходяща атмосфера. А кой модел ще “пасне” най-добре на вашия дом и настроение – може да разгледате тук: https://evricomcandles.com/produkt-kategoriya/sveshti-light-club/za-doma/